L’IRTA participa en el 1r Congrés BIT sobre Bioeconomia, Innovació i Tecnologia de Catalunya
Tindrà lloc a Lleida els dies 29 i 30 de setembre, i és l’eix central d’un centenar d’activitats que se celebraran durant tot el mes de setembre
Per part de l’IRTA, hi participaran els investigadors Carme Biel, del programa Protecció vegetal sostenible, i August Bonmatí i Francesc Prenafeta, del programa Sostenibilitat en biosistemes
Els dies 29 i 30 de setembre, Lleida acull el Congrés BIT 2022, presentat com l’esdeveniment de referència a Catalunya de la Bioeconomia, la Innovació i la Tecnologia. La cita tindrà lloc a la Llotja i reunirà més cinquanta experts en aquesta matèria. De l’IRTA, hi participarà Carme Biel, investigadora del programa Protecció vegetal sostenible, amb una presentació del projecte LIFE ENRICH, que mira de recuperar nutrients de les aigües residuals per tal d’emprar-los com a fertilitzants. També August Bonmatí, investigador del programa Sostenibilitat en biosistemes, que parlarà del projecte NUTRI2CYCLE per crear models de negoci agrícola més eficients i sostenibles per a la recuperació i el reciclatge de nutrients en granja. Per últim, Francesc Prenafeta, investigador del programa Sostenibilitat en biosistemes, moderarà la taula rodona de valorització comercial de les dejeccions ramaderes i altres recursos orgànics.
Organitzat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya (DACC), Fira de Lleida i l’Ajuntament de Vic, amb el suport de la Diputació i l’Ajuntament de Lleida, és el principal punt de trobada de les empreses, start-ups i centres de recerca que lideren el futur de la bioeconomia catalana per transformar el sector primari i agroindustrial. La iniciativa compta amb el suport i la col·laboració de l’IRTA, juntament amb la participació d’altres centres de recerca i institucions arrelades al territori.
L’esdeveniment, de celebració anual amb dues subseus, Lleida i Vic, pretén impulsar el protagonisme del sector primari i agroindustrial com a motor d’aquest model econòmic i, alhora, fomentar l’emprenedoria pública i privada per capturar tot el seu valor econòmic, social i ambiental.
Una cinquantena de ponents donaran a conèixer les seves experiències entorn de la bioeconomia en diferents sessions temàtiques, taules rodones, tallers i presentacions. L’objectiu del congrés és esdevenir un espai d’impuls a la transformació del sector primari i agroindustrial amb la promoció d’estratègies empresarials i innovacions tecnològiques que permetin produir bioproductes i bioenergia de manera més eficient, saludable i respectuosa amb el medi ambient.
La conferència inaugural tindrà lloc el dijous 29 de setembre a les 9.45 hores i anirà a càrrec del geògraf i meteoròleg de TV3 i Catalunya Ràdio, Francesc Mauri, que oferirà una visió sobre la bioeconomia a Catalunya. Seguidament intervindrà Christian Patermann, considerat el ‘pare’ europeu de la bioeconomia, que oferirà una xerrada sobre la visió europea d’aquesta nova forma d’economia basada en els recursos orgànics renovables. Completarà la mirada europea Jorge Molina, responsable de Política de la Direcció General d’Investigació i Innovació de la Comissió Europea.
L’esdeveniment oferirà més d’un centenar d’activitats que tenen per objectiu la informació, la difusió, la formació i la sensibilització al voltant de la bioeconomia. Aquestes activitats es desenvoluparan durant la setmana prèvia a la Fira de Sant Miquel de Lleida, i també durant la celebració d’aquesta.
Des de les principals institucions lleidatanes, la bioeconomia circular es veu com una oportunitat per transformar l’economia. Lleida, de fet, concentra gran part dels excedents de l’activitat agrícola i forestal de Catalunya, i la valorització d’aquests recursos podria significar la creació d’una bioindústria sostenible que impulsi l’economia del territori.
Podreu trobar més informació sobre el Congrés BIT i altres activitats relacionades a la web: Congrés BIT 2022