L’IRTA treballarà per a la transformació sostenible de la ramaderia familiar i cooperativa en granges lleteres
Serà dins d’un projecte impulsat per Llet Nostra, Kaiku Berdea i AGC Agrocantabria, que comptarà també amb la col·laboració dels centres tecnològics Azti, Neiker i INTIA
La iniciativa suposarà una inversió de 110 milions d’euros entre 2021 i 2026, i tractarà de forma integral la millora de la producció lletera i la seva logística, així com la transformació digital del sector
L’IRTA participarà en un ambiciós projecte de transformació sostenible de la ramaderia familiar i cooperativa en explotacions de Catalunya, Euskadi, Navarra i Cantàbria. Serà un front comú entre diversos actors d’aquestes comunitats per fer front al canvi climàtic, en què es revisaran tots els agents de la cadena làctia des de l’elaboració fins a la distribució i per assolir una producció més sostenible que garanteixi, a més, una bona salut econòmica i social de les granges familiars.
El projecte l’impulsen les cooperatives Llet Nostra, Kaiku Berdea i AGC Agrocantabria, que comptaran amb el suport dels governs de Catalunya, Euskadi, Navarra i Cantàbria, i amb la col·laboració de centres tecnològics i de recerca com els bascos Azti i Neiker, l’INTIA de Navarra i l’IRTA. Per part de l’IRTA, el lideratge serà a càrrec del programa de Sostenibilitat en biosistemes, tot i que hi haurà implicats altres programes.
Entre les mesures que es plantegen per reduir la petjada ambiental hi ha la transformació digital del sector a través de noves infraestructures tecnològiques, l’automatització i l’ús d’aplicacions d’intel·ligència artificial i Big Data, així com la millora de l’eficiència en la producció.
Formaran part d’aquesta iniciativa un total de 603 explotacions ramaderes familiars, que produeixen en conjunt 337 milions de litres de llet, 9 empreses distribuïdores amb 791 empleats i 6.900 clients del canal Hostaleria de les comunitats implicades. La iniciativa suposarà una inversió total de 110 milions d’euros que es distribuiran entre 2021 i 2026.
La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, va presentar aquest projecte el 19 de gener en un acte celebrat a l’explotació El Molino de Biscaia, a Euskadi. Jordà va aprofitar l’acte per destacar el suport del Govern a un trànsit cap a «una ramaderia encara més sostenible i respectuosa amb els recursos naturals» i ha reivindicat la ramaderia familiar i cooperativa com «un pilar imprescindible per impulsar aquesta transformació».