L’IRTA i representants del sector ramader fan balanç dels vuit anys de treball conjunt
Investigadores de diferents programes de l’IRTA i ramaders del sector boví de Catalunya s’han reunit per avaluar els resultats dels projectes que sorgeixen de les taules d’innovació anuals
El passat 1 de desembre es va celebrar la Jornada “Taula d’innovació de vedell d’engreix: fruits del treball conjunt” al Parc Agrobiotech de Lleida. La trobada va fer balanç dels vuit anys de treball conjunt entre recerca i empreses del sector ramader per valorar els diferents projectes en curs i els finalitzats. Des del 2015, l’IRTA organitza anualment les taules d’innovació, una activitat on es reuneixen diferents figures del sector de boví de carn com ramaders, empreses, cooperatives, l’administració, juntament amb equips d’investigació de diversos programes de l’IRTA per exposar les necessitats del sector i buscar solucions a través de la recerca.
El primer bloc de la jornada va centrar-se en projectes relacionats amb el medi ambient. Maria Devant, cap de programa de Nutrició animal i de Producció de remugants de l’IRTA va presentar els projectes duts a terme per reduir les excrecions de nitrogen. Tot seguit, la investigadora de Producció de remugants Lourdes Llonch va presentar els resultats del Grup Operatiu “Guia optimització de l’ús i tractament de l’aigua”. Després va ser el torn del compostatge dels fems i les emissions, a càrrec de Belen Fernández, investigadora del programa de Sostenibilitat en biosistemes. Del mateix programa, Marta Ruiz va explicar els resultats del projecte RUMPRINT sobre el càlcul de la petjada ambiental de la producció de carn de vedella. Per acabar el bloc, es va presentar un projecte que acaba de començar sobre la reducció de les emissions de metà.
El segon bloc sobre salut i benestar animal el va obrir Lourdes Migura, investigadora del Programa de sanitat animal va exposar els projectes dedicats a l’estudi de les resistències antimicrobianes. La investigadora Sònia Martí, de Producció de remugants, va parlar sobre les estratègies de transport de vedells mamons, com l’estrès afecta a la pèrdua de la permeabilitat intestinal, estudis sobre l’estat immunitari i la vacunació a l’arribada dels mamons i potencials beneficis de la llet de transició. Per últim, la investigadora Anna Aris, del programa de producció de remugants, va explicar els beneficis de la llet de transició en vedells.
El darrer bloc, dedicat a la sostenibilitat i la societat, va començar amb la presentació de Sònia Martí explicant els estudis sobre maneig duran el presacrifici i la qualitat de la carn i va concloure amb una ponència d’Anna Carabús, responsable de Desenvolupament de Negoci Indústries Alimentàries de l’IRTA, amb un projecte per allargar la vida útil de la carn. Devant va presentar un nou projecte sobre valoració i puntuació de granges, el BEEF3STARS, i finalment, la subdirectora general de Ramaderia, Mercè Soler, va explicar la nova normativa de producció agrària sostenible (PAS). La cloenda va acabar amb un debat sobre com els estudis i els resultats d’aquests projectes han d’arribar a la societat i al propi sector. Acte seguit, Ricard Godia, president de l’associació ASOPROVAC Catalunya va fer la cloenda de l’acte. Aquesta jornada forma part d’activitats de demostració, operació 01.02.01 del PDR 2014-2020.