Desplegar menú lateral
23/12/2022

L’IRTA rep 8,1 milions d’euros del Ministeri per finançar la construcció d’un edifici d’alta bioseguretat

Permetrà treballar amb patògens d’origen animal i investigar en malalties zoonòtiques emergents i reemergents com la COVID-19, la tuberculosi o la Febre del Nil Occidental, i serà un edifici annex a l’IRTA-CReSA, a Bellaterra

Disposarà d’una plataforma de bioimatge, amb microscopis i equipaments d’última generació, que la convertirà en una instal·lació única a nivell nacional i internacional

El Ministeri de Ciència i Innovació ha fet pública la resolució de la convocatòria per la qual es concedeixen 37,1 milions d’euros a Infraestructures Científiques i Tècniques Singulars (ICTS) gràcies als fons europeus del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. D’aquests, 8,1 milions d’euros són per al Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA) de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), ubicat físicament al Campus de la Universitat Autònoma de Barcelona, a Bellaterra. L’ajut es destinarà a finançar la construcció d’una nau d’alta biocontenció, de nivell de bioseguretat 3 i 4, en un edifici nou annex a l’actual centre. La nova instal·lació permetrà la recerca en malalties zoonòtiques ja existents, com la COVID-19, la grip o la tuberculosi, i també les transmeses per vectors, com la Febre del Nil Occidental o la febre hemorràgica de Crimea-Congo. També permetrà estudiar patògens emergents que puguin sorgir del reservori animal. A més, disposarà d’una plataforma de bioimatge, amb microscopis i equipaments d’última generació dins les instal·lacions d’alta biocontenció, que la farà una instal·lació única a nivell nacional i internacional, per fer recerca en nous mètodes de diagnòstic, prevenció i tractament d’aquestes malalties. Segons Natàlia Majó, cap del programa Sanitat animal de l’IRTA, «és una oportunitat estratègica i immillorable per posicionar-nos en la recerca en l’àmbit del One Health, una sola salut».

L’objectiu dels ajuts del Ministeri és impulsar línies d’inversió associades a la construcció, el desenvolupament, la instrumentació, l’equipament i la millora de les capacitats cientificotècniques de les ICTS. Les ICTS són grans instal·lacions d’Espanya dedicades a la recerca i al desenvolupament tecnològic d’avantguarda i de màxima qualitat, que també fomenten la transmissió, l’intercanvi i la preservació del coneixement, la transferència de tecnologia i la innovació.

L’IRTA-CReSA i el Centro de Investigación en Sanidad Animal de l’INIA (CISA-INIA-CSIC), a Madrid, són els dos nodes de la Red de Laboratorios de Alta Seguridad Biológica (RLASB), i la RLASB una de les 29 ICTS de l’Estat espanyol. Aquesta xarxa ofereix la possibilitat d’utilitzar serveis integrats de laboratoris i estabulari dedicats exclusivament a treballar amb agents infecciosos que exigeixin condicions d’alta seguretat biològica per ser manipulats. Per la seva envergadura, les dimensions i la capacitat, tant una instal·lació com l’altra són singulars tant a nivell de l’Estat com a nivell internacional.