Desplegar menú lateral
20/09/2022

L’IRTA participarà en un projecte finançat per la Fundació ”la Caixa” per investigar la COVID persistent

El projecte està liderat per l’IrsiCaixa i comptarà amb la participació d’un consorci format pel CNAG-CRG, la Fundació FLS i l’IRTA

És un dels 33 projectes seleccionat per la convocatòria CaixaResearch d’Investigació en Salut 2022 i comptarà amb un finançament de 999.580 euros

Una de cada deu persones que pateix la infecció per SARS-CoV-2 continua tenint símptomes mesos després de la infecció. Es creu que pot estar relacionada amb afectacions neurològiques greus com ara la pèrdua de memòria, la disminució de la capacitat de concentració o l’aparició d’un estat de boira mental. Diversos estudis apunten que una de les possibles causes podria ser una alteració a nivell epigenètic, el mecanisme que actua com a interruptor dels gens. La infecció pel coronavirus podria estar causant canvis en aquests interruptors i, d’aquesta manera, podria estar activant i desactivant gens que poden alterar la resposta del sistema immunitari del pacient i provocar les alteracions neurològiques.

Per desxifrar quin és el paper de l’epigenètica en la COVID persistent, el consorci format per investigadors de l’Institut de Recerca de la Sida (Irsicaixa), el Centro Nacional de Análisis Genómico (CNAG-CRG), la Fundació FLS de Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses i l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) estudiarà quin són els gens clau afectats implicats en la COVID persistent i saber el motiu de la persistència dels símptomes. Per fer-ho, utilitzaran un model animal de COVID-19 i provaran noves estratègies terapèutiques. Aquesta part del projecte la durà a terme el Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA) de l’IRTA. «Establirem un model animal basat en ratolí i ratolí transgènic que ens serveixi per demostrar les lesions neurològiques que causa de la COVID, així esbrinar quins productes terapèutics contraresten millor els efectes», explica Joaquim Segalés, professor de la UAB i investigador de l’IRTA-CReSA.

Aquesta és la cinquena edició de la convocatòria CaixaResearch d’Investigació en Salut 2022, que impulsarà a Espanya i Portugal 33 nous projectes punters de recerca biomèdica, als quals concedeix un ajut de fins a un milió d’euros. La convocatòria premia iniciatives d’investigació de gran excel·lència i impacte davant de reptes de salut en els àmbits de les malalties cardiovasculars, infeccioses i oncològiques, i en neurociències, així com projectes que donin lloc a tecnologies facilitadores en aquests àmbits. Entre els seleccionats hi ha projectes per aconseguir un nou tractament per a les encefalitis autoimmunes; analitzar com influeix la microbiota intestinal en la pèrdua de control de la ingesta a l’obesitat; esbrinar com modulen les cèl·lules tumorals el microambient que les envolta perquè els sigui favorable; desenvolupar una nova nanotecnologia terapèutica per aturar la progressió del parkinson, o regenerar el teixit cardíac després d’un infart, entre d’altres.