Desplegar menú lateral
11/12/2024

L’IRTA-CReSA celebra 25 anys de recerca i innovació en sanitat animal per a una salut global

Sota el títol “De la sanitat animal a la salut global” la jornada ha servit per commemorar un quart de segle d’intensa activitat de recerca i innovació en l’àmbit de la sanitat animal. 

El Centre de Recerca en Sanitat Animal ha estat clau per millorar el diagnòstic i control de malalties animals i zoonòtiques, contribuint decisivament al coneixement científic i al benestar de la societat. 

El Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA), que forma part de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), ha celebrat aquest dimecres a la Facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona l’acte de celebració del seu 25è aniversari.

Més de 180 persones han assistit a la jornada festiva que, sota el lema ‘De la sanitat animal a la salut global’, ha servit per commemorar un quart de segle d’intensa activitat de recerca i innovació en l’àmbit de la sanitat animal. 

El centre, ubicat a Bellaterra, va néixer l’any 1999 dins un entorn en què la recerca en Sanitat Animal era pràcticament deserta. Amb els anys i projecte rere projecte, el CReSA s’ha convertit en un referent dins aquest àmbit al territori. “Estic orgullosa perquè ara tenim un hub de sanitat animal que pot servir a futurs investigadors i investigadores per propulsar la seva carrera científica”, ha assegurat la cap del Programa de Sanitat Animal i directora del centre IRTA-CReSA, Dra. Natàlia Majó.

Durant els seus 25 anys d’història, el centre ha participat en més de 50 projectes europeus, esdevenint pioner en la investigació en alta biocontenció i contribuïnt significativament al coneixement de malalties com la grip aviària, la pesta porcina africana o la tuberculosi animal. Un dels moments claus del centre va ser l’any 2014, quan el Ministeri de Ciència el va distingir com a  Infraestructura Científico-Tècnica Singular (ICTS), que va obrir un ventall de col·laboracions, tant nacionals com internacionals, i accedir a fons competitius per seguir ampliant la recerca que s’hi feia.

Majó no ha volgut acabar el seu discurs sense agrair la tasca de totes les persones que conformen el CReSA: “Res d’això seria possible sense l’equip humà. Tothom fa que aquest centre sigui punter i avanci amb dedicació i talent”.

Tot seguit, Cristina Massot, secretària general del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARPA), i la Dra. Assumpció Malgosa, vicerectora de recerca de la UAB, han intervingut per ressaltar la importància de la recerca en sanitat animal i el paper essencial de l’IRTA-CReSA en aquest àmbit: “Catalunya coneix l’àmbit de la sanitat animal gràcies a vosaltres“, ha assegurat Massot

El programa ha inclòs una xerrada del Dr. Ralph Rosenbaum, cap del Programa de Sostenibilitat en Biosistemes de l’IRTA, sobre el rol de la sanitat animal dins la transició sostenible del sistema agroalimentari.

Segons Rosenbaum hi ha tres palanques de sostenibilitat claus per poder fer una transició sostenible del sistema alimentari d’acord amb els límits del planeta: reducció de pèrdues i malbaratament alimentari, eco-innovació en agrosistmes en tota la cadena de valor, i transició cap a dietes saludables i sostenibles.

“Per ser sostenibles és important la productivitat i evitar pèrdues en la cadena de valor”, ha destacat l’investigador, que exemplifica l’afirmació assegurant que com més animals perdem en aquest procés, més s’haurà d’invertir (energia, monetàriament, emissions…) per aconseguir la quantitat d’aliments desitjada.

També s’ha organitzat una taula rodona moderada pel Dr. Enric Vidal, investigador de l’IRTA-CReSA, amb la participació d’expertes destacades: la Dra. M. Angeles Risalde, professora titular d’Anatomia Patològica Veterinària i directora de la Unitat de Recerca Competitiva ENZOEM a la Universitat de Còrdova, la Dra. Denise Naniche, directora científica i professora d’investigació d’ISGlobal, i professora associada a la Universitat de Barcelona, i la Dra. Mariona Serra, cofundadora i directora de GoodGut i presidenta de CataloniaHealth.

El debat s’ha centrat en els reptes i les oportunitats del camp de la sanitat animal i el seu paper fonamental en la salut global.  “Davant d’un nou repte, primer s’ha d’intentar anticipar-lo, és el més important, després decidim si actuar o no, sigui amb vacunació bioseguretat…”, ha assegurat Risalde en referència a la importància dels agents de recerca davant problemes globals.

Naniche ha parlat sobre la importància de separar el benefici econòmic del sanitari en els projectes de recerca. “Hi ha molt bons projectes d’innovació frugal que no arriben lluny, ja que no van acompanyats d’un futur benefici econòmic”, ha criticat la doctora.

“En relació amb la transferència tecnològica, és molt important que centres de recerca i empres no ens posicionem en llocs oposats, hem de col·laborar per a trobar solucions dels reptes de futur”, ha conclòs Serra.

L’acte ha finalitzat amb un emotiu homenatge als directors que han liderat l’IRTA-CReSA des de la seva creació: el Dr. Mariano Domingo (1999-2012), el Dr. Joaquim Segalés (2012-2017) i el Dr. Fernando Rodríguez (2017-2019). Aquest reconeixement ha remarcat la seva visió i esforç per consolidar el centre com un referent internacional en sanitat animal. 

Josep Usall, director general de l’IRTA, ha clausurat l’acte destacant l’impacte del centre en aquests 25 anys, doncs “l’IRTA-CReSA ha estat clau per situar Catalunya com a referent internacional en sanitat animal. El centre ha demostrat una capacitat excepcional per respondre els reptes emergents en aquest àmbit.” També ha agraït el compromís de tot l’equip de professionals: “El valor més gran del CReSA són les persones. Gràcies pel vostre esforç i dedicació. Estic convençut que continuarem liderant amb fermesa els nous reptes en sanitat animal, treballant per una recerca que no només generi coneixement, sinó que doni resposta als desafiaments que té avui la nostra societat.”  

Compromís amb el futur de la recerca i la innovació 

En els darrers tres anys, l’IRTA-CReSA ha incorporat sis investigadors Ramon y Cajal, ha duplicat el nombre d’estudiants predoctorals i ha incorporat personal de suport altament especialitzat. Gràcies a convocatòries competitives, s’han adquirit equips tecnològicament avançats, com una plataforma de bioimatge i un futur citòmetre espectral, posicionant aquest centre com un dels únics laboratoris NBS3 a nivell europeu amb aquesta tecnologia. A més, la construcció d’un nou edifici augmentarà la capacitat per estudiar malalties vectorials i patògens emergents i zoonòtics, situant el centre en una posició immillorable per afrontar els futurs reptes en salut pública i sanitat animal.  

L’IRTA-CReSA reafirma així el seu compromís amb la recerca, la innovació i el servei a la societat, mirant cap als pròxims 25 anys. 

Etiquetes: