Desplegar menú lateral
30/10/2024

L’IRTA crea un manual per ajudar a identificar les fisiopaties i podridures de taronges i mandarines

El projecte INFO-CIT vol millorar la gestió d’aquestes fruites un cop collides i minimitzar-ne el malbaratament i les pèrdues econòmiques

Distingir quin dany o malaltia fúngica té la fruita també permetrà reduir l’ús de fitosanitaris i millorar el maneig en postcollita

El sector citrícola català produeix anualment unes 132.000 tones de fruites, de les quals la immensa majoria són mandarines i taronges. Per primera vegada, els productors i distribuïdors d’aquests aliments compten amb un manual descriptiu i una guia fotogràfica que il·lustren i descriuen les fisiopaties i les malalties fúngiques que s’hi detecten més habitualment. S’han elaborat en el marc del projecte INFO-CIT, que té l’objectiu de millorar el coneixement sobre aquests danys i podridures per identificar-les el més aviat possible i actuar adequadamentAixò minimitzarà pèrdues econòmiques i, a més, permetrà optimitzar l’ús de productes fitosanitaris.

Els materials estan dirigits tant als professionals de les centrals fructícoles com als que treballen en organismes públics o en empreses, i se centra en la postcollita, és a dir, des que les fruites s’han collit i es classifiquen a les centrals fins que arriben a les llars dels consumidors o consumidores.

Fruites que no es poden comercialitzar

Quan en una fruita es detecta una podridura causada per fongs, es deprecia i cal descartar-la i en molts casos ens indica que podem tenir problemes durant la conservació de la resta.

Pel que fa a les lesions, defectes i fisiopaties, poden ser conseqüència, entre d’altres, d’excessos de fred, desordres nutricionals, radiació solar, i de vegades representen simplement un problema d’aspecte, ja que no alteren ni la textura ni el gust. Tot i així, les fruites amb fisiopaties tampoc es poden comercialitzar pels canals habituals, perquè queden fora dels estàndards estètics que demanen les distribuïdores o les cadenes d’alimentació.

Identificar el més aviat possible i millor totes aquestes alteracions és una assignatura pendent, ja que requereix d’experiència i coneixement dels símptomes i no és senzill, perquè n’hi ha moltes de diferents que alhora es poden confondre perquè tenen símptomes similars.

Beneficis econòmics

El projecte INFO-CIT ha inclòs l’edició de diferents materials divulgatius i la celebració d’una jornada formativa amb mig centenar de professionals del sector citrícola de Catalunya, als quals les investigadores de l’IRTA els han explicat les claus i símptomes a tenir en compte per fer  una millor i més ràpida identificació de fisiopaties i podridures en taronges i mandarines.

“Creiem que l’ús d’aquest material tindrà un impacte important, ja que permetrà als professionals identificar les principals problemàtiques que afecten els seus productes i adoptar mesures correctives sempre que sigui possible. Un exemple seria poder decidir els tractaments a aplicar o definir el destí de la venda segons sigui a més llarga distància o no depenent del seu potencial de conservació”, explica Neus Teixidó, cap del programa de Postcollita de l’IRTA i responsable d’INFO-CIT.  

Tot plegat permetrà ajudar a la gestió de la fruita, millorar els resultats en mercats llunyans, i consolidar els més pròxims, ja que s’espera limitar els retorns de productes que no arriben en condicions adequades.

Beneficis mediambientals i per a la salut

Així mateix, identificar aviat quina lesió o podridura té aquella fruita concreta permetrà reduir i racionalitzar l’ús de fitosanitaris. “Si es reconeix que el problema és, per exemple, a causa d’un excés de fred o d’una lesió mecànica, queda clar que no hi ha necessitat de fer tractaments fitosanitaris, ja que aquests només serien útils en cas de patògens”, explica Teixidó. Conèixer l’agent causant de la podridura ens permetrà fer un us més racional i adequat dels productes fitosanitaris, fet que suposa un clar benefici per a la salut humana i el medi ambient.

Igualment, “una detecció precoç permet implementar estratègies per a prevenir el desenvolupament d’infeccions o la propagació de danys en altres fruites”, remarca la responsable del projecte.  

Les principals espècies de fruites, ja cobertes

INFO-CIT és la continuació de dues iniciatives anteriors que havien editat materials referents a les fisiopaties/danys i les podridures de la fruita de pinyol (préssec i nectarina) i de la fruita de llavor (poma i pera). “D’aquesta manera, ja hem cobert la informació per a les principals fruites produïdes a Catalunya”, conclou Teixidó, que recorda que aquesta informació, editada també en castellà, pot ser útil més enllà del territori català.

Aquest material es subministra als professionals del sector de forma gratuïta per tal que pugui arribar al major nombre d’usuaris.


Activitat finançada a través de l’Operació 01.02.01 de Transferència Tecnològica del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2022.