Desplegar menú lateral
30/10/2024

L’IRTA avança en la introducció d’algoritmes per a la millora dels cultius de pomeres

Es tracta de sistemes de Visió Artificial que combinen la intel·ligència artificial i l’aprenentatge automàtic i que fan més eficient l’aclarida, un procés clau per garantir la qualitat de les fruites

El projecte FRUITSCAN ha validat l’ús de dues d’aquestes eines i ha generat gran interès entre els productors i productores catalans

Sistema de visió artificial Vivid

Ja s’estan utilitzant als Estats Units. També a França. I ara l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) avança en la validació de sistemes de Visió Artificial basats en algoritmes que aprenen automàticament per a fer més eficient el cultiu de pomes. És en el marc del projecte FRUITSCAN, que durant pràcticament tres anys ha avaluat amb molt bons resultats dos sistemes tecnològics en vuit parcel·les comercials de pomeres situades en terres lleidatanes i gironines. Els resultats s’han presentat als productors i productores, que hi han mostrat molt d’interès, i els investigadors de l’IRTA tenen previst de seguir-hi treballant perquè la seva introducció sigui una realitat en els pròxims anys.

FRUITSCAN es duu a terme en el marc del projecte estratègic de l’IRTA Agrolabs Digitals, que consisteix a establir una xarxa de finques, granges i altres equipaments arreu del territori català per a provar, validar i mostrar tecnologies emergents que poden contribuir a modernitzar el sector agroalimentari en l’actual context de canvi climàtic, augment de la població i necessitat imperant de ser més sostenibles.

L’aclarida, un aspecte clau per a l’èxit del cultiu de pomes

Justament, una de les finalitats principals de FRUITSCAN és la reducció de l’ús de fitosanitaris en l’aclarida de les pomeres. Aclarir significa retirar fruits de l’arbre per ajustar la quantitat final de pomes que maduraran. “De la pomera se solen aprofitar entre un 5 i un 10% de les flors que hi ha inicialment, i fer aquesta aclarida és una de les tasques més importants per poder garantir la qualitat dels fruits que queden”, explica David Caimel, tècnic del programa de Fructicultura de l’IRTA i membre de l’equip de FRUITSCAN, el qual està liderat per Jaume Lordan.

L’aclarida se sol fer de la següent manera: primer, just després de la floració, s’apliquen fitosanitaris des d’un tractor; al cap d’uns dies, s’avalua manualment si aquesta aclarida química està funcionant. I, aproximadament al cap d’un mes, s’ajusta manualment la quantitat de fruites que han de quedar a l’arbre. “Són processos molt laboriosos i que poden suposar la utilització de més fitosanitaris dels necessaris. A més, actualment falta mà d’obra per a dur-los a terme. Tot plegat ens duu a explorar sistemes automatitzats que ens aporten eficiència en tots sentits”, detalla Caimel.

Sistema de visió artificial Cclair

Per a fer-ho possible, de moment els investigadors han estudiat la posada en marxa de dos sistemes. Un d’ells s’anomena CCLAIR: a través d’un visor instal·lat en un tractor, escaneja les pomeres i crea mapes virtuals d’intensitat de floració, la qual cosa permet ajustar la quantitat de fitosanitari necessari a cada zona del camp.

L’altre sistema es diu VIVID i té dues funcions. D’una banda, avalua l’eficàcia de l’aclarida química gràcies a un vehicle que té instal·lada una tecnologia que pot preveure fins i tot la proporció de fruits que cauran. D’altra banda, pot estimar el número i el calibre de fruits que cada pomera tindrà en la data que és previst de collir les pomes.

“Després de provar tots dos sistemes a les finques gironines i lleidatanes, la nostra conclusió és que són eines útils per a la gestió de l’aclarida i la predicció dels paràmetres productius. A més, són sistemes més ràpids d’implementar que els mètodes manuals i tenen la capacitat d’oferir una major quantitat d’informació sobre el cultiu per a gestionar-lo correctament”, conclou Caimel.

Totes dues eines s’han presentat recentment en un esdeveniment de referència, la Jornada fructícola de Mollerussa, i l’equip de l’IRTA seguirà explorant el seu ús i el d’altres estratègies tecnològiques per a la millora del cultiu de les pomeres.


Activitat finançada a través de l’Operació 01.02.01 de Transferència Tecnològica del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2022.