Desplegar menú lateral
22/11/2024

L’IRTA acull la tercera reunió anual del projecte HoloRuminant

El projecte europeu HoloRuminant, que va iniciar el 2021 i finalitzarà el 2026, ha celebrat aquesta setmana la seva tercera reunió anual a les instal·lacions de l’IRTA Torre Marimon. Aquest projecte, finançat pel programa Horizon 2020, busca entendre els microbiomes associats als remugants i la seva interacció amb l’hoste al llarg de la seva vida. Amb un enfocament multiòmic, els investigadors pretenen identificar marcadors microbians que permetin millorar la sostenibilitat, la salut i l’eficiència en la producció animal.

El projecte compta amb la participació de 25 socis de l’Àrea de Recerca Europea, així com socis de recerca de països com Nova Zelanda, Austràlia, Canadà i els Estats Units. Entre els participants hi ha universitats, centres de recerca i organitzacions del sector agropecuari de 12 països europeus: Bèlgica, Dinamarca, Finlàndia, França, Alemanya, Irlanda, Itàlia, Lituània, Països Baixos, Noruega, Espanya i Regne Unit. A més d’Israel com a país associat.

L’IRTA, com a part d’aquest consorci, no només acull aquesta trobada, sinó que també contribueix activament a través del programa de Genètica i Millora Animal. En concret, contribueix al Work Package -Bloc de treball- 1 (WP1), consolidant dades i desenvolupant eines bioinformàtiques per a l’estudi del microbioma, i al WP4, coordinant la investigació sobre les interaccions entre l’hoste i el microbioma. A més, l’Institut treballa en la identificació de marcadors genètics relacionats amb el microbioma i en la integració d’informació genòmica per millorar la predicció de fenotips rellevants per al sector. La nostra postdoctoranda, Ioanna-Theoni Vourlaki, està contractada pel projecte i contribueix activament al seu desenvolupament.

Presentació del projecte al sector

Durant les sessions del dimarts 19 i dimecres 20 de novembre, els equips han presentat els resultats dels principals work packages del projecte, incloent-hi els WP1 i WP7 el primer dia, i els WP2, WP3 i WP4 el segon dia. Aquestes presentacions han estat clau per planificar les futures accions del projecte.

El dijous 21 de novembre ha tingut lloc una jornada específica per als stakeholders del projecte, que inclou productors, investigadors i empreses. Més de 40 participants, incloent-hi empreses nacionals i internacionals, així com productors locals. Durant aquesta jornada s’han presentat els resultats del projecte amb aplicacions directes al sector productiu, afavorint la transferència de coneixement.