El sector agroalimentari, el primer sector econòmic i estratègic de Catalunya, i amb més pes en l’economia
· Genera més 38 milions d’euros (el 16,28% del PIB) i dona feina a més de 160.000 persones
· Es recolza en una trentena de centres de recerca i tecnològics, entre els quals hi ha l’IRTA
El sector agroalimentari a Catalunya genera un total de 38.205 milions d’euros (el 16,28% del PIB català), dona feina a 164.372 persones i es recolza en més d’una trentena de centres tecnològics, com són l’IRTA, Eurecat o Leitat. A més, el 25% dels clústers a Catalunya estan vinculats al sector, així com un centenar de startups.
Més concretament, el sector primari ―agrícola, ramader i pesquer― factura 4.690 milions i dona feina a 55.022 persones, mentre que la indústria transformadora factura 27.940 milions i dona feina a 88.032 persones. Tant un subsector com l’altre es composen de 3.922 empreses i 57.423 explotacions agràries.
Per una altra banda, la indústria auxiliar transformadora, integrada per 436 establiments dedicats a fitosanitaris, maquinària. envasat i logística, factura 5.575 milions i genera 21.318 llocs de treball. Dins d’aquestes indústries, les càrniques són el principal subsector a Catalunya, i concentren més del 30% de les exportacions. A les càrniques, les segueixen en volum d’exportacions la fruita i l’horta (8,36%), els olis vegetals (7,36%) i els vins i caves (6,47%).
Es tracta de dades corresponents al 2018, i les van presentar el conseller delegat d’ACCIÓ, Joan Romero, i el director gerent de la Promotora d’Exportacions Agroalimentàries (Prodeca), Ramon Sentmartí, en una roda de premsa el 13 de gener.
En aquesta roda de premsa, no només va posar-se en valor la importància del sector a Catalunya, sinó també es oportunitats de negoci que hi aporta pel futur. Així, Joan Romero va voler definir algunes de les tecnologies que podrien transformar el sector agroalimentari en un un futur proper. És el cas de tecnologies com la intel·ligència artificial, l’Internet de les coses (IoT), el blockchain o el processament per altes pressions (HPP), en què treballa l’IRTA.
Un sector de primer nivell
A més, tal com va ressaltar el responsable d’ACCIÓ, el sector agroalimentari català ha atret 533 milions en els últims cinc anys, i és la principal destinació d’inversió estrangera del sector agroalimentari en el conjunt de l’Estat espanyol. Els principals països d’origen d’aquestes inversions són Estats Units, Regne Unit, Alemanya, Suïssa i Japó.
Les exportacions agroalimentàries catalanes se situen en 9.906.000 d’euros (el 26,54% del total de l’Estat espanyol), amb 2.726 empreses que exporten de forma regular a 201 mercats. Al voltant d’un 40% de les exportacions es dirigeixen a la resta de l’Estat i un 60% a mercats internacionals, un percentatge que ha anat augmentant arran de la crisi.
L’agroalimentari és el sector industrial més gran a Catalunya, per sobre de la fabricació de vehicles de motor o la indústria farmacèutica. «Som el primer sector econòmic i estratègic de país. És important prendre consciència, sumar i complementar-nos per guanyar», va posar en valor el responsable de Prodeca.
Podeu accedir a l’informe complet a la web d’ACCIÓ.