Desplegar menú lateral
22/10/2019

Les novetats del sector de la fruita es presenten en la XXIV Jornada Fructícola

• S’hi va presentar la Guia de plantes atraients d’enemics naturals de les plagues, que recull per primer cop les plantes que afavoreixen el control de plagues i la pol·linització dels cultius

• La Jornada, que va acollir més de 2.000 visitants, va celebrar-se els dies 16 i 17 d’octubre a Mollerussa

La flora que acompanya els nostres camps acostuma a percebre’s com una mala herba, bé perquè competeix amb el cultiu o bé perquè dificulta els treballs dins la finca. Ara bé, «també pot presentar beneficis per al sistema agrícola, en concret en el control de plagues», explica Georgina Alins, investigadora del Programa de Fructicultura de l’IRTA. És el cas, per exemple, de la camamilla borda, que atreu antocòrids i parasitoides, dos tipus d’insectes que combaten plagues com les cotxinilles, les psil·les o la mosca blanca; o la ravenissa que, gràcies a l’atracció de sírfids, és una bona aliada contra els pugons.

Aquests exemples, i molts més, es recullen en la Guia de plantes atraients d’enemics naturals de les plagues, de què Alins és autora juntament amb altres investigadors. La guia «neix amb la voluntat de dotar el sector productiu d’una eina que li permeti incrementar la sostenibilitat ambiental tot mantenint la viabilitat econòmica», explica Alins, perquè «l’existència de depredadors i parasitoides pot comportar menys necessitat de tractaments fitosanitaris». L’interès de la guia, apunta la investigadora, «és per als cultius de la vall de l’Ebre» , que és l’àrea on han centrat la recerca, perquè «l’associació de flora i fauna és característica de cada zona agroclimàtica».

La Guia es va presentar els dies 16 i 17 d’octubre dins de la XXIV Jornada Fructícola de Mollerussa, que és el principal esdeveniment fructícola del sud d’Europa, i que va aplegar a la Finca Experimental de l’IRTA uns 2.000 professionals de la fructicultura. A més de la presentació de la Guia, en la Jornada es van oferir xerrades i exposicions comentades sobre les últimes novetats del sector.

Un punt de trobada amb i per al sector

el director general de l’IRTA fa un balanç de la jornada

La Jornada «és el moment en què som capaços d’explicar al sector els resultats de la nostra recerca, el treball de tot l’any», explica el director general de l’IRTA, Josep Usall, que destaca com també és «el punt de trobada amb les empreses, i també entre els propis productors».

Per a Luis Asín, cap del Programa de Fructicultura, el fet que en acabar cada xerrada els assistents tinguin interès a parlar amb els ponents per saber-ne més demostra que «el que hem transferit i les propostes d’innovació que hem fet interessen, i interessen molt; i aquesta és la clau i l’objectiu de les jornades».

Xerrades, exposicions comentades i demostracions de camp

Jaume Casadesús va parlar sobre la tecnologia digital per a l’optimització del reg en ametller

El reg en fruiters va protagonitzar dues xerrades, una sobre la tecnologia digital per a l’optimització del reg i l’altra sobre la monitorització del clima i del contingut d’aigua en la parcel·la. En l’àmbit de la patologia de fruiters, van abordar-se el control de la psil·la i les eines per a la gestió de Grapholita molesta en pomeres, i quant al maneig de fruiters, van oferir-se xerrades sobre la neteja d’equips i la gestió d’efluents, així com la defoliació mecànica per millorar la coloració de la poma. L’ametller també va tenir el seu moment amb una xerrada sobre les varietats de l’IRTA i el seu comportament en camp.

A més, ponents de França i Brasil van parlar de la productivitat i eficiència en la producció de pomes a França i de la situació de la fructicultura al Brasil.

A banda d’aquestes xerrades, en el tema de la lluita biològica contra les plagues hi va haver una exposició d’infraestructures ecològiques per promoure la fauna auxiliar.

La jornada es va complementar amb dues exposicions comentades amb diverses varietats de fruita

Finalment, dues exposicions comentades, la primera sobre poma i pera i, la segona, sobre préssec i nectarina, van repassar les característiques i el comportament productiu de les principals varietats en aquestes espècies fruiteres.

A més, va haver-hi una exposició comercial amb prop de 90 estands de les principals empreses del sector. Es van oferir ponències comercials i demostracions de camp a l’aire lliure de poda elèctrica amb tisores, o de control avançat de la dosificació, entre d’altres.

Durant els dos dies de la jornada es van oferir les gravacions de les ponències en directe per streaming. Als següents enllaços es pot accedir als vídeos amb totes les presentacions:

· Presentacions en català (matí)

· Presentacions en català (tarda)