Desplegar menú lateral
07/09/2022

Agost acull les principals jornades de referència en producció vegetal

Durant l’agost, l’IRTA no ha fet vacances, si més no els que treballen a camp. A continuació, repassem algunes de les principals jornades tècniques de referència de producció vegetal que van celebrar-se en les darreres setmanes.

Jornada fructícola d’estiu (4 d’agost)

Unes 130 persones van assistir a a la jornada fructícola d’enguany de l’IRTA, que va tenir lloc a Mas Badia, a La Tallada d’Empordà (Girona). Els experts de l’IRTA van oferir ponències sobre el cultiu i la producció de les varietats d’ametller, préssec, nectarina, poma i pera, així com sobre patologies i estratègies de control de plagues.

L’objectiu principal d’aquesta jornada era donar resposta als reptes del sector fructícola, especialment pel cultiu de pomera. En aquesta edició es van presentar els resultats de la recerca en relació al material vegetal de varietats de pomes i portaempelts. També s’hi van abordar aspectes tecnològics i innovacions referents a la sanitat i a la gestió de la coberta vegetal. Per últim, en el marc de la digitalització, es van presentar solucions tecnològiques.

XXVII Jornada de camp de l’arròs 2022 (25 d’agost)

Unes 250 persones van visitar els camps experimentals de l’IRTA a Amposta. Una cita de referència pel sector arrossaire català, que després de 2 anys va tornar per mostrar als professionals els resultats dels diferents camps experimentals i també les novetats de les empreses del sector.

El tema que va iniciar la Jornada va ser la fertilització, i es va parlar de la gestió sostenible del fòsfor en els arrossars, els adobs en verd com a complement de fertilització i de l’aplicació de fertilitzants amb noves tecnologies, entre d’altres. Mar Català, especialista en arròs de l’IRTA, va tractar les noves varietats d’arròs i el futur cap a varietats més eficients en l’ús de nitrogen. Tot seguit, Néstor Pérez i Raül Llevat, també de l’IRTA, van parlar de biodiversitat, gestió de l’aigua dels arrossars i de la contribució dels marges amb vegetació en el cultiu de l’arròs. Finalment, la jornada va comptar amb un espai a càrrec de les empreses col·laboradores, en què es es van tractar tant la sanitat i nutrició vegetal, com la maquinària agrícola i les noves tecnologies.

XXVI Exposició comentada de préssec i nectarina 2022 (31 d’agost)

Després de dos anys celebrant l’Exposició del Préssec i la Nectarina dins la Jornada Fructícola de Mollerussa, es va recuperar el format tradicional a Alcarràs.

En aquesta trobada, que va aplegar unes 160 persones, es va parlar sobre el comportament de les varietats de préssec i nectarina. Es va donar a conèixer el projecte demostratiu RECFRUIT i es va exposar com està el sector del préssec a Itàlia. La jornada també va disposar d’un espai d’exposició amb alguns obtentors del sector.