Desplegar menú lateral
12/05/2021

La reintroducció de l’esturió al riu Ebre, cada cop més a prop

Els quatre esturions arribats de França ara fa dos anys s’aclimaten bé a l’IRTA de Sant Carles de la Ràpita

El projecte LIFE Migratoebre pretén recuperar els peixos migratoris al riu Ebre i millorar-ne la connectivitat

Al 2019 es van traslladar quatre exemplars d’esturió europeu (Acipenser sturio) a les instal·lacions de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) de Sant Carles de la Ràpita procedents de Saint Seurin Sur l’Isle (França) dins del projecte LIFE Migratoebre, que té l’objectiu de recuperar els peixos migratoris del riu Ebre i millorar la gestió en el tram final del riu.

Des de fa dos anys, els esturions han estat ubicats a les instal·lacions aqüícoles que té l’IRTA a Sant Carles de la Ràpita en un dipòsit circular de 60m3, tot seguint les instruccions i recomanacions proporcionades pel personal de MIGADO, una associació francesa que s’ocupa dels peixos migratoris en els rius de França. Els exemplars es mantenen a una temperatura de l’aigua de mar d’entre 13 i 14ºC, amb una intensitat lumínica mínima i s’alimenten amb una barreja de gambes i sardines que se’ls dona dos cops al dia.

Segons Enric Gisbert, cap del programa d’Aqüicultura de l’IRTA, «el comportament dels esturions ha estat el normal des que van arribar a Sant Carles de la Ràpita i els quatre exemplars s’han adaptat bé a les noves condicions». El transport dels animals des de França i la seva adaptació a les noves condicions és un moment delicat i força estressant que fa que perdin pes, però, segons Gisbert, «ja han recuperat el pes inicial».

L’esturió és una espècie que es troba en estat crític de conservació. Es tracta d’una espècie molt longeva, que pot arribar als 80 anys i que fins als 14 no arriba a l’edat reproductora, cosa que en fa molt lenta la seva recuperació. Els exemplars de Sant Carles de la Ràpita  no està previst que siguin alliberats al medi natural. La seva funció serà principalment la de sensibilitzar la població local i l’administració de la importància per a la biodiversitat de recuperar aquesta espècie emblemàtica, tot i que, assenyala Gisbert, «podrien servir també per establir un nucli de cria a Sant Carles de la Ràpita per a aquesta espècie amb la finalitat de repoblar el riu Ebre».

A més de la recuperació de l’esturió, el projecte LIFE Migratoebre pretén recuperar les poblacions d’anguila (Anguilla anguilla), saboga (Alosa fallax) i llampresa (Petromizon marinus), i millorar la connectivitat ecològica al riu Ebre i permetre la migració dels peixos.

Vídeo dels esturions aquí

Etiquetes: