La micorrizació del romanà augmenta la producció de substà ncies interessants per a la indústria
- El romanà conté ingredients actius amb propietats terapèutiques, aromà tiques i organolèptiques.
- La micorrizació en els cultius intensius de romanà millora la producció de polifenols.
El romanà (Rosmarinus officinalis) és una planta molt comuna en els ambients mediterranis que es conrea en vivers per utilitzar-la en la revegetació de sòls degradats, en jardineria sostenible i per a usos medicinals i culinaris.
És una planta interessant ja que conté ingredients actius amb propietats terapèutiques, aromà tiques i organolèptiques, i per tot això, el seu cultiu té interès farmacològic, nutracèutic i per a la indústria alimentà ria. Les fulles del romanà contenen concentracions altes d’à cid fenòlic, flavonoides, olis essencials, à cid triterpènic i alcohol triterpènic, substà ncies que estimulen el sistema nerviós i el circulatori, a més de mostrar efectes anticancerÃgens.
El romanà estableix una simbiosi amb fongs del sòl formadors de micorrizes arbusculars, en la qual, tant el fong com la planta es beneficien d’aquesta associació. Aquesta simbiosi es produeix de forma natural i espontà nia en els ecosistemes naturals, però, quan es conrea el romanà en cultius intensius sense sòl, per a què l’associació tingui lloc cal inocular amb micorrizes.
Investigadors de l’IRTA i de la Universitat de Barcelona han pogut observar que, quan s’inoculen artificialment les plantes amb fongs formadors de micorrizes arbusculars en els vivers intensius de romanÃ, la simbiosi també es produeix de forma efectiva com a la natura.
AixÃ, el romanà micorrizat creix millor (ja que el fong ajuda a la planta a captar nutrients), augmentant la quantitat de les fulles i, per tant, la quantitat de polifenols produïts. Aquesta micorizació també redueix l’aportació de fertilitzants en el cultiu.
La simbiosi fong-planta altera de manera positiva la fisiologia del romanà i la producció de polifenols. Els polifenols tenen interès per les seves propietats antioxidants, i s’ha comprovat que la micorrizació artificial augmenta la seva sÃntesi en quatre d’ells (à cid ferúlic, à cid asià tic, carnosol i vanil·lines).
Aquesta millora obtinguda mitjançant la micorrizació és molt interessant per augmentar els rendiments en les produccions destinades a obtenir aquests compostos amb finalitats farmacològics o d’un altre tipus.
Crèdit foto: Manuela Böhm
Seró R, Núñez N, Núñez O, Camprubà A, Grases JM, Saurina J, Moyano E & Calvet C. Modified distribution in the polyphenolic profile of Rosemary leaves induced by plant inoculation with an arbuscular mycorrhizal fungus. J Sci Food Agric 99: 2966-2973 (2019)
Â
Â