Desplegar menú lateral
08/11/2022

La Marató finança un projecte sobre la microbiota intestinal i la depressió, amb la participació de l’IRTA

Els 81 equips premiats han recollit els guardons en un acte que s’ha celebrat el 4 de novembre a les instal·lacions de TV3 (font: www.ccma.cat)

Els programes de recerca implicats són Genètica i millora animal i Benestar animal

El projecte està coordinat per l’Hospital Sant Pau i compta amb la participació de l’IDIBGI

L’edició 2021 de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio va recaptar més de 12 milions d’euros per finançar projectes de sensibilització social i recerca en salut mental. Un dels projectes guardonats compta amb la participació de l’IRTA, i es tracta de «Desvelant la influència de la microbiota intestinal i els metabòlits derivats en la depressió major: estudi de neurometabolòmic de transferència de coneixement de l’intestí irritable i model porcí», que ha rebut 396.487,50 euros. Els programes implicats són Genètica i millora animal i Benestar animal, i la coordinació és a càrrec dels investigadors Antoni Dalmau i Yuliaxis Ramayo.

Coordina el projecte la Fundació Parc Taulí (Hospital Sant Pau) i hi participa també l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI). Les conclusions del projecte permetran entendre la influència de la microbiota intestinal en processos mentals com la depressió, considerada una de les grans epidèmies del segle XXI.

El rol de l’IRTA en aquest projecte és estudiar els processos mitjançant els quals els bacteris de l’intestí poden interferir en el funcionament del cervell i a través de quines molècules. També es vol avaluar si els porcs poden servir de model per a determinats trastorns mentals i testejar possibles processos terapèutics.

La microbiota intestinal és la comunitat de microorganismes que viuen al sistema digestiu en simbiosi amb l’hoste. La seva salut i equilibri poden afectar el funcionament de la resta del cos, inclòs el cervell. En aquest article podreu entendre millor en què consisteix el tema del microbioma i la recerca que en fem a l’IRTA.

Més informació sobre els projectes finançats per La Marató 2021: La Fundació finança 81 equips de recerca en salut mental gràcies a La Marató del 2021 (ccma.cat)