Desplegar menú lateral
07/05/2018

La 2a edició dels Premis Porc d’Or Ibèric se celebrarà a Còrdova l’1 de juny

 

  • El proper 1 de juny la ciutat de Còrdova acollirà la celebració de la II edició dels premis Porc d’Or Ibèric a l’excel·lència en la producció porcina ibèrica. Un total de 54 nominacions i 30 premis que valoraran la professionalitat i els resultats productius dels ramaders i empreses productores de porcí ibèric d’Espanya.

  • Organitzats per l’IRTA, amb el suport de l’empresa líder en salut animal Zoetis, la Junta d’Andalusia, l’Ajuntament de Còrdova i ASICI.

Es posa en marxa una nova edició dels premis Porc d’Or Ibèric. Uns guardons creats per l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) l’any 2017 a petició del propi sector porcí ibèric, amb l’objectiu de reconèixer el seu treball i activitat. Així, el passat mes de març es va reunir el jurat d’aquests premis a la seu del Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient (MAPAMA), a Madrid, per seleccionar els nominats i triar els premiats. Un total de 54 nominacions i 30 premis que es lliuraran als ramaders, els veritables protagonistes, al llarg de la celebració d’un sopar de gala que tindrà lloc a Còrdova el pròxim 1 de juny.

Els guardons Porc d’Or Ibèric es fonamenten en el Banc de Dades de Referència del Porcí Espanyol Ibèric (BDporc-i), un sistema d’informació amb l’objectiu de proporcionar informació de referència a les empreses adherides com a element d’ajuda a la presa de decisions , disposar de dades i referències tècnic-econòmiques per a l’obtenció d’estadístiques precises, i generar un banc de dades fiable que possibiliti la realització d’investigacions destinades al sector ibèric. El BDporc-i compta amb la col·laboració de l’MAPAMA i l’Associació Nacional de Productors de Bestiar Porcí (ANPROGAPOR).

Per a aquesta segona edició, el BDporc-i ha analitzat un total de més de 50.000 reproductores d’explotacions porcines ibèriques repartides pel territori nacional (Andalusia, Castella i Lleó, Castella-La Manxa, Extremadura i Múrcia).

Organitzats per l’IRTA, els premis compten amb la coorganització de Zoetis. A més, aquest any compten també a nivell local amb el suport de la Junta d’Andalusia i l’Ajuntament de Còrdova, ciutat que acollirà la celebració d’aquesta segona edició. I, per segon any consecutiu, l’Associació Interprofessional del Porc Ibèric (ASICI), impulsa la celebració dels premis.

 

Bases dels premis Porc d’Or Ibèric

Els premis Porc d’Or Ibèric es concedeixen a les granges que remeten periòdicament les seves dades al BDporc-i, atenent als criteris de Nascuts Vius (NV), nombre mitjà de garrins nascuts vius per ventrada; Taxa de Parts (TP), del total de cobriments corresponents a cicles finalitzats en el període analitzat, el percentatge d’elles que ha donat lloc a part (un excel·lent indicador del maneig reproductiu i productiu de l’explotació); i Productivitat Numèrica (PN), nombre de garrins deslletats per truja productiva i any (un dels principals indicadors de l’eficiència productiva d’una granja de reproductores). A més, les granges aspirants pertanyen a diferents categories, establertes en funció del nombre de truges en l’explotació: 1ª categoria de 10-375 reproductores ibèriques, 2a de 376 a 900 reproductores ibèriques, i 3a més de 901 reproductores ibèriques.

D’aquesta manera, sis granges seran nominades en cada criteri tècnic i categoria, i s’atorgarà una estatueta d’or, plata i bronze (per al primer, segon i tercer classificat, respectivament) per cada criteri tècnic a premiar (NV, TP i PN ), en cada categoria (1a, 2a i 3a). El que resulta en un total de 54 nominacions que opten a 27 estatuetes Porc d’Or Ibèric.

A aquests 27 guardons cal afegir tres premis especials: premi Porc d’Or Ibèric amb Diamant, per a l’explotació que en el seu conjunt sigui considerada la millor entre totes les categories; premi Porc d’Or Ibèric del MAPAMA a “Sanitat, Benestar Animal i Medi Ambient”; i el premi Porc d’Or Ibèric a la Màxima Productivitat Numèrica.

La deliberació dels premis és duta a terme per un jurat compost per persones de reconegut prestigi en el sector.

El lliurament de premis serà pública i s’efectuarà en el curs d’un acte públic, mitjançant una gala institucional convocada per a tal fi, que aquest any tindrà lloc a Còrdova l’1 de juny.