Kellogg i l’IRTA milloren la sostenibilitat del conreu de l’arròs al Delta amb el programa Origins
· En els darrers 7 anys, ha permès incrementar la producció en un 15% i el benefici econòmic prop de 285€/ha
· Iniciat al delta de l’Ebre fa 7 anys, l’èxit assolit ha fet que Kellogg l’hagi implantat a més de 40 països de tot el món
Fa 7 anys que l’IRTA col·labora amb la multinacional Kellogg en el programa OriginsTM, per implantar millores tecnològiques, econòmiques i ambientals que facin més sostenible el conreu de l’arròs al delta de l’Ebre. En les parcel·les participants a OriginsTM, en aquest temps s’ha incrementat el benefici econòmic en quasi 285€ per hectàrea cultivada, i la producció una mitjana del 15% en relació al rendiment mitjà de la zona. L’èxit del programa OriginsTM ha estat tan gran, que Kellogg l’ha implantat en més de 40 països de tot el món.
«Actualment, el 30% de l’àrea conreada d’arròs al Delta de l’Ebre, que representen unes 5.700 Ha i 68 agricultors, utilitza les pràctiques de cultiu implementades pel programa OriginsTM, el que ens permet l’oportunitat de transferir-los millores tecnològiques i ajudar-los en els nous reptes que sorgeixen», explica Mar Català, investigadora del programa de Cultius Extensius de l’IRTA i coordinadora del programa.
L’eix central del programa OriginsTM el constitueixen les anomenades 10 millors pràctiques, amb les que es vol potenciar l’aprofitament dels recursos naturals, l’optimització en l’ús de fitosanitaris i la protecció del medi ambient. Aquestes 10 millors pràctiques són les següents:
- Analítica delsòlper parcel·la per conèixer-ne la fertilitat.
- Planificació i fraccionament de la fertilització segons les recomanacions.
- Anàlisi dels fertilitzantsorgànicso ús de taules de composició del Departament d’Agricultura per fer una gestió correcta de la fertilització orgànica del camp.
- Ús de llavor de Gleva o JSendra certificada i de forma voluntària, evitant les sembres tardanes i amb la dosis recomanada.
- Abans de realitzar un tractament insecticida contra quironòmids, avaluació de presència a la parcel·la utilitzant el kit de mostreig que es facilita.
- Anivellar camps per assegurar la correcta gestió de l’aigua.
- Ús correcte dels fitosanitaris, aplicant-los en el moment oportú, a la dosis recomanada i no utilitzar, en el possible, productes amb el mateix mode d’acció, per evitar resistències.
- Tenir en compte el sistema d’avisos de malalties del DARP a l’hora de fer els tractaments fungicides, prioritzant les aplicacions terrestres.
- Correcta gestió de l’aigua durant el cultiu.
- Minimitzar l’impacte de las espèciesinvasoresinformant al servei de sanitat vegetal si es detecta una nova espècie i aplicació de les pràctiques recomanades pel DARP.
A més d’aquestes mesures principals que s’apliquen en les pràctiques que es realitzen en el conreu d’arròs, també s’han implementat tot un seguit de millores ambientals:
- Plantació d’arbres autòctons (pollancres, salzes, freixes o tamarindes) per afavorir el refugi de la fauna.
- Plantació de lliris grocs que, amb les seves arrels dificulten que els crancs facin galeries als marges amb els problemes de filtració d’aigua que ocasionen als camps.
- Nius de rats penats per fer front als insectes.
- Hotels d’insectes beneficiosos per al conreu.
- Marges florals per afavorir la presència d’insectes que afavoreixen la lluita biològica contra les plagues.
- Conreus hivernals de lleguminoses i cereals per millorar la qualitat del sòl.
- Afavorir la presència d’orenetes per lluitar contra els insectes com els quironòmids o els mosquits.