Desplegar menú lateral
29/09/2021

Joaquim Segalés, investigador de l’IRTA-CReSA, s’incorpora al Comitè Científic Assessor de la COVID-19 del Departament de Salut

El Departament de Salut ha constituït el Comitè Científic Assessor de la COVID-19, un òrgan assessor per a l’abordatge d’estratègies de control de la pandèmia a Catalunya que actuarà amb independència de criteri en l’exercici de les seves funcions

Joaquim Segalés, catedràtic de la Facultat de Veterinària de la UAB i investigador a l’IRTA-CReSA en la línia d’investigació de coronavirus zoonotics, forma part dels 32 membres que constitueixen el Comitè Científic Assessor de la COVID-19, que actuarà com a òrgan d’assessorament tècnic, d’acord amb el seu coneixement científic, en la determinació de les estratègies de control de la COVID-19 del Departament de Salut i emetrà recomanacions i propostes sobre l’abordatge de la problemàtica que la pandèmia planteja.

Els membres del comitè són professionals de reconegut prestigi en el camp de la sanitat, la medicina, les ciències de la salut i les ciències socials, jurídiques i econòmiques. Tots els integrants són nomenats per un període de tres anys.

Segalés sobre el fet que s’incorpori al comitè coneixement del camp de la veterinària comenta que «es tracta d’una fita important que reconeix el potencial paper del món veterinari, i específicament de la sanitat animal, en relació al control de malalties infeccioses emergents i més en concret d’una malaltia com la COVID-19 que és d’origen animal».

«Intrínsecament també representa un nou pas cap a la normalització del concepte Una Salut (One Health) dins el món científic per una banda, que pensem que el tenim molt present, però també de cara a explicar-lo a la societat, ja que en aquest comitè tenim representants de disciplines científico-tècniques i mèdiques molt transversals», afegeix Segalés.

Sobre el paper que ha d’exercir el comitè comenta que «ha de ser una ajuda a la presa de decisions que pugui fer el Departament de Salut, amb la qual cosa la finalitat última ha de ser una assessoria independent, orientada científicament, que permeti millorar la situació sanitària del país, ara i en el futur».

Es preveu que el Comitè actuï en comissions de treball i en sessions plenàries. Es reunirà en sessió ordinària com a mínim una vegada cada trimestre i en sessió extraordinària sempre que ho requereixi el conseller o consellera de salut o el secretari o secretària de salut pública.

La cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital Vall d’Hebron, Magda Campins, en serà la presidenta. La secretària d’aquest òrgan serà l’actual secretària de Salut Pública, Montserrat Martínez. Podeu consultar la llista completa dels integrants d’aquest Comitè Científic Assessor de la COVID-19, aquí.