L’IRTA participa a la cinquena edició del ‘Premio Alimentos de España a los mejores Jamones’
La categoria de ‘Bellota Ibérico’ compte amb 35 participants, mentre que la de ‘Serrano’ amb 25
El centre IRTA Monells va acollir des del 19 al 21 de juny les sessions d’avaluació sensorial corresponents al ‘Premio Alimentos de España a los Mejores Jamones, año 2024’, premi organitzat pel Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) que es convoca de forma biennal des del 2016.
Per a la selecció de mostres, organització i logística de la recepció d’aquestes, així com les sessions d’avaluació sensorial, el MAPA va comptar un any més amb la col·laboració de l’IRTA i del Servei d’Anàlisi i Innovació en Aliments d’Origen Animal de la Universitat d’Extremadura (SiPA). En tot el procés, es va garantir la traçabilitat i l’anonimat de les mostres. L’avaluació sensorial es va realitzar en dues fases: una fase visual, per avaluar l’aspecte exterior de la peça entera i l’avaluació sobre el tall, i una altra de caràcter olfatogustatiu per avaluar l’olor, el gust, la textura i altres sensacions en boca, com la persistència i i la impressió global de cadascun dels pernils.
A l’edició d’enguany s’han presentat un total de 35 pernils a la categoria de ‘Mejor Jamón de Bellota Ibérico i 25 al ‘Mejor Jamón Serrano u otras figuras de calidad reconocidas’. Poden participar al Premi empreses elaboradores de pernil curat que tinguin la seu social al territori estatal i amb una producció mínima de 1.500 peces anuals els últims tres anys. L’objectiu del Premi és “contribuir a promocionar els pernils curats de qualitat així com millorar la seva imatge i posició al mercat”.
Primerament, s’ha fet una fase de valoració sensorial amb una avaluació visual de l’aspecte exterior i el tall, i posteriorment una altra de caràcter olfatogustatiu per valorar l’aroma, sabor, textures i altres sensacions en boca.
Els dos primers dies s’han avaluat tots els pernils en fase de selecció, mentre que el dia 21 s’ha repetit el procés d’avaluació amb els 5 millors de cada categoria, entre els quals s’escolliran els guanyadors d’aquesta cinquena edició.
La resolució es dictarà en el termini de sis mesos des de la publicació de l’extracte de la convocatòria del premi en el Butlletí Oficial d’Estat, feta l’abril del 2024.
Els premiats rebran un distintiu d’excel·lència i/o un diploma acreditatiu, podran incorporar el logotip del Premi obtingut en les seves activitats, així com incloure la referència al Premi en l’etiquetatge del producte premiat.