Desplegar menú lateral
10/10/2018

L’IRTA participa al projecte GO DESINFECCIÓ IV GAMMA

Aquest projecte busca trobar alternatives naturals per a la higienització de fruites i verdures fresques envasades llistes per al seu consum.

El projecte GO DESINFECCIÓ IV GAMMA: “Tecnologies innovadores de desinfecció i conservació d’hortalisses i fruites IV Gamma” té com a objectiu el desenvolupament d’una alternativa sostenible i natural a l’ús de l’hipoclorit (la dissolució en aigua es coneix com a ‘clor’) que no tingui impacte en la qualitat organolèptica (és a dir, en els sentits com el gust, el tacte, l’aroma …) en productes de IV gamma (aquells vegetals, fruites i hortalisses fresques tallades, rentades i envasades, llestos per al seu consum i sense tractaments tèrmics). El resultat del projecte garantirà la seguretat i la vida útil dels productes IV Gamma, gràcies a l’ús de noves tecnologies de procés i recobriments comestibles naturals.

En els últims anys, una de les grans tendències en el consum de productes frescos a nivell mundial i nacional són els aliments a punt per a consumir (IV gamma), que mostren un increment de demanda exponencial any rere any. GO DESINFECCIÓ IV GAMMA se centra en la recerca d’alternatives a l’actual procés de desinfecció amb clor de fruites i hortalisses de IV gamma, per a incrementar la qualitat organolèptica, garantint la seva seguretat alimentària.

Per a dur a terme aquest projecte s’ha format un Grup Operatiu amb un interès comú; promoure un sector agrícola amb recursos eficients, econòmicament viable, productiu i competitiu, proporcionant valor afegit als productes. El grup de treball té com a socis a: ANECOOP, AGROFIELD, RIBEREBRO INTEGRAL i DOMCA, que pertanyen a diferents comunitats; Andalusia, Comunitat Valenciana, Múrcia, la Rioja, Navarra, Madrid i Catalunya.

Des del IRTA hi participem com a empresa subcontratada, juntament amb TECNALIA (Corporació integrada per Centres Tecnològics), Ctic Cita (Centre Tecnològic Agroalimentari), i CLÚSTER FOOD+i (Clúster Alimentari de la Vall de l’Ebre), que en el seu paper d’associació sectorial serà l’agent de innovació i coordinador del pla de difusió del projecte. Com a col·laborador, el projecte compta amb la Federació Espanyola d’Indústries de l’Alimentació i Begudes (FIAB), com a representació de la indústria de l’alimentació.

Es tracta de projecte finançat al 100% per la Unió Europea a través dels fons FEADER, a través del Programa Nacional de Desenvolupament Rural, finançat pel Ministeri d’Agricultura, Pesca, i Alimentació.

Podeu trobar més informació sobre el projecte en aquest document.