Desplegar menú lateral
04/10/2024

L’IRTA, part activa de la Cimera Fam Zero que se celebra fins avui a Barcelona

El director general, Josep Usall, va participar en una de les taules rodones juntament a l’investigador Jaume Casadesús.

Al voltant d’un centenar de persones d’arreu del món, moltes d’elles de països de l’anomenat Sud Global, participen des de dimecres i fins avui a la V Cimera Mundial de les Regions sobre Seguretat i Sobirania Alimentària, que enguany porta per lema “Fam Zero” i que té lloc al Campus Poble Nou de la Universitat Pompeu Fabra (UPF). Des de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) hi hem pres part activa, especialment ahir, quan diversos dels nostres experts i expertes, així com el director general, Josep Usall, van participar en algunes de les ponències de la trobada.

Organitzada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) i per l’Organització de les Regions Unides, la cimera vol ser un punt de trobada de representants de diverses regions d’arreu del món amb empreses, universitats, centres de recerca i altres actors del sector agroalimentari per abordar com assolir un dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’ONU de cara al 2030, la fam zero. En concret, posa el focus en tres eixos claus: canvi climàtic i agricultura; prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari, i cultura gastronòmica i culinària. És la primera vegada que se celebra al continent europeu.

El paper clau de les regions

Maria Devant i Joan Bonany en la sessió plenària sobre Producció alimentària sostenible.

Des de l’IRTA hem pres part especialment en el primer d’aquests eixos clau.

Per començar, la cap dels programes de Producció de Remugants i Nutrició Animal, Maria Devant, i el cap del programa de Fructicultura, Joan Bonany, van participar ahir a primera hora en la sessió plenària sobre Producció alimentària sostenible.

Tant ells com la resta de ponents van posar en valor el paper clau de les regions per avançar cap a la transició agroecològica, perquè interconnecten les polítiques globals i les nacionals amb els actors comarcals, locals o associatius.

Bonany va emfatitzar la necessitat de posar els productors i productores al centre dels canvis i va remarcar que cal evitar que els costos econòmics caiguin excessivament sobre les seves espatlles. Per la seva banda, Devant va subratllar que les regions agrupen persones i entitats que comparteixen una mateixa cultura. “Quan ens movem dins la regió, tots entenem molt bé on som i cap a on podem anar”, va destacar.

Menys aigua i menys emissions
Ja avançat el matí, Usall va moderar una taula rodona sobre l’escassetat d’aigua per a l’activitat agrícola on va participar Jaume Casadesús, cap del programa d’Ús eficient de l’aigua en agricultura. Tant ell com la resta de ponents, dos d’ells procedents del Senegal i de l’Equador, van posar sobre la taula diversos camins per produir aliments amb menys aigua, com l’aqüicultura, la regeneració de les aigües residuals o un millor aprofitament de les aigües pluvials.

Així mateix, Casadesús va insistir en la necessitat d’aprofitar les noves tecnologies per transferir els coneixements de la recerca als productors i productores, als col·lectius que gestionen conjuntament els recursos hídrics i a les administracions. ”Ho hem d’anar escalant i la tecnologia ens ho permet”, va insistir.

August Bonmatí en la seva intervenció al taller de bones pràctiques per reduir les emissions de GEH.

Tot seguit va ser el torn de l’investigador del grup de Sostenibilitat en Biosistemes August Bonmatí, que va prendre part en el taller de bones pràctiques “Zero emissions, fam zero”.

Acompanyat de representants dels governs d’Escòcia, del Senegal i de Corea del Sud, Bonmatí va posar sobre la taula que per lluitar contra el canvi climàtic cal caminar cap a un consum més local, reduir el malbaratament alimentari en tota la cadena de valor i fer possible que allò que la recerca aporta s’apliqui de manera econòmicament viable en tota la cadena alimentària, alhora que després s’avaluen els resultats de les accions dutes a terme.

La cimera es tanca avui al migdia i ha estat una oportunitat per teixir aliances i compartir coneixements en aquest camí que fem tots junts cap a una major sostenibilitat dels sistemes agroalimentaris.