Desplegar menú lateral
12/04/2019

L’IRTA llança l’Esquema de Certificació en Benestar Animal “basat en Welfare Quality”

• L’IRTA dona un pas més i lidera una certificació unificada i independent per a entitats certificadores.
• AENOR, APPLUS, AUCATEL i KIWA han estat les primeres en unir-se al certificat.

El nou esquema de certificació gestionat per l’IRTA estableix un reglament comú per a que diferents entitats de certificació puguin operar sota les mateixes premisses amb els protocols basats en Welfare Quality.

Els protocols Welfare Quality impliquen una auditoria rigorosa del benestar animal mitjançant l’observació dels animals i del seu entorn, així com una comprovació del compliment de la legislació. La certificació del benestar animal s’aplica tant a explotacions com a escorxadors, i es pot aconseguir una certificació de traçabilitat fins al consumidor per a obtenir el segell en el producte final.

AENOR, APPLUS, AUCATEL i KIWA són les quatre entitats que s’han adherit a l’esquema de certificació en el moment del seu llançament, podent certificar en diferents mòduls, tant en porcí com en vaquí, pollastres i gallines. A més, altres entitats han mostrat ja el seu interès i estan en procés d’adhesió.

Per un altre costat, l’IRTA està treballant sota els protocols inspirats en Welfare Quality per a ampliar l’abast de la certificació en oví, caprí i gall dindi a l’escorxador, i conills tant en granja com a l’escorxador.

Les entitats de certificació duran a terme les auditories de benestar animal amb els seus propis auditors, formats per l’IRTA. L’últim any fins a 165 persones s’han acreditat en diferents mòduls de granja i escorxador. Per la seva part, els científics i tècnics de l’IRTA supervisaran la feina dels auditors, així com la gestió de l’esquema de certificació.

Científics i tècnics experts en benestar animal

El Programa de Benestar Animal de l’IRTA porta més de 15 anys investigant i desenvolupant protocols juntament amb experts internacionals de la Welfare Quality Network.

L’any 2013 l’IRTA va col·laborar amb AENOR per a desenvolupar un esquema de certificació de benestar animal basat en els protocols generats en el projecteu europeu Welfare Quality.

El 2014 es va completar aquest primer projecte pilot, i es va certificar el primer producte, la llet ATO, amb el distintiu “basat en Welfare Quality”. Posteriorment, s’ha continuat treballant amb AENOR per a desenvolupar un esquema de certificació per a les altres espècies de producció.

Arrel de l’augment de la demanda, en l’últim any diferents entitats de certificació van mostrar el seu interès per a poder certificar sota el mateix esquema, i l’IRTA va decidir desenvolupar un esquema de certificació que permetés operar de manera estandarditzada a totes elles.

Podeu trobar més informació sobre l’esquema de certificació a: www.cbawq.es