Desplegar menú lateral
28/01/2019

L’IRTA CReSA participa en la creació d’un sensor que identifica mosquits transmissors de malalties

L’empresa catalana Irideon, especialitzada en serveis d’Internet de les Coses (IoT), ha creat un sensor intel·ligent que automatitza la identificació de mosquits transmissors de malalties per tal de facilitar el desplegament de mesures de prevenció. L’empresa ha rebut el suport d’ACCIÓ i la participació de l’IRTA CReSA i l’Agència de Salut Pública de BarcelonaLa tecnologia es troba en una fase de prova pilot que ja ofereix una fiabilitat d’entre el 80 i el 90% i que identifica espècies de mosquit que poden transmetre malalties com el mosquit tigre.

Exemplar d’una trampa (font: ACCIÓ)

El sistema desenvolupat per Irideon s’instal·la en una trampa que captura aquests insectes. Posteriorment, un sensor que utilitza una tècnica òptica analitza diferents paràmetres com la manera de volar del mosquit, la forma del seu cos o la seva velocitat per poder identificar-lo. “El nostre sensor és capaç de comptar els mosquits que cauen en una trampa, n’identifica l’espècie i si és mascle o femella i n’elabora una espècie d’empremta dactilar que s’envia en temps reals als tècnics especialistes a través de connexió GPRS o WiFi”, explica João Encarnação, Chief Business Officer de l’empresa. Totes aquestes dades recopilades s’analitzen mitjançant algoritmes de machine learning que ofereixen una fiabilitat d’entre el 80 i el 90%, sense necessitat que el tècnic especialista realitzi una visita presencial a les trampes i una anàlisi manual de cada mosquit capturat, segons explica la companyia.

D’acord amb Encarnação, Irideon actualment “té identificades les espècies de mosquits més perilloses, com és el cas del mosquit tigre, que pot transmetre malalties, com per exemple la causada pel virus Zika”. “El nostre dispositiu funciona com una biblioteca ‘cloud’ on es recopilen totes les dades que identifiquen aquestes espècies i estem treballant per millorar-lo i incorporar més espècies de mosquits presents a tot el món”, assegura. Aquesta informació pot ser útil a totes les institucions implicades en la prevenció i l’actuació davant d’epidèmies propagades per mosquits, com ara institucions de protecció de salut pública que elaboren mapes de risc de transmissió o hospitals, encarregats del tractament de persones infectades per un d’aquests insectes i de l’aplicació de protocols per evitar-ne la transmissió a altres ciutadans.