Desplegar menú lateral
21/05/2018

L’IRTA col·labora en la creació de DOLIUM, l’oli d’oliva “gourmet” de la Ribera d’Ebre

 

L’especialista en olivicultura de l’IRTA, Agustí Romero, va participar a l’acte de presentació de l’oli d’oliva DOLIUM, que va tenir lloc al restaurant Sergi de Meià, a Barcelona, el passat 17 de maig. Allà va poder explicar les virtuts d’aquest nou producte als periodistes i distribuïdors que hi van assistir. La presentació es va realitzar en un esmorzar conduit per la periodista Empar Moliner, amb un menú desenvolupat especialment pel xef i on l’oli DOLIUM va ser el principal protagonista.

Els periodistes atents durant la presentació del xef (Foto: PCats Comunicació)

DOLIUM és el resultat d’un contracte de l’IRTA amb Cluster Development per a desenvolupar un cupatge (combinació de diferents olis) de qualitat “premium”, amb varietats de la comarca de Ribera d’Ebre. La varietat principal d’oliva amb la que està elaborat DOLIUM és la “fulla de salze“, una varietat exclusiva de la comarca que dota al producte de característiques úniques, juntament amb la rojal i la picual.

La iniciativa d’aquest projecte va néixer a partir del programa Ribera d’Ebre Viva, un projecte ocupacional i de desenvolupament local. Al projecte s’han implicat 9 empreses: Aceites Hijo Manuel Suñer, Agrícola i Secció de Crèdit La Ginesta, Agrícola Sant Jaume de Benissanet, La Masrojana, Les Àrgoles, Molí de Rué, Olis Cal Brisda 1903, Olis Escoda i Olis Montané.

L’IRTA ha posat les bases tècniques per assolir el producte final, acompanyant als productors durant tot el procés. Entres d’altres tasques, ha fet l’auditoria tècnica dels molins d’oli, així com la tria de finques amb potencial per a produir una oliva d’alta qualitat. També ha recomanat l’inici de moment de collita, i ha assessorat en els punts crítics del procés. Finalment, ha col·laborat en la selecció, la proposta i l’avaluació del cupatge per al producte final.

DOLIUM ja ha aconseguit recentment el reconeixement internacional en guanyar la medalla de plata al OLIVEJAPAN International Extra Virgin Olive Oil Competition 2018, celebrat a Tòquio a l’abril.

A continuació podeu veure un tuit de la periodista Empar Moliner amb un vídeo de l’explicació de l’Agustí Romero: