Innovació col·laborativa per a la millora de la resiliència davant del canvi climàtic
Aquest mes de maig ha començat el projecte CONCAT LL: Collaborative mONitoring and Climate AdapTation: Living Lab for enhancing the resilience of agriculture in Catalonia.
Els dies 22 i 23 d’abril es va celebrar a Grècia la primera reunió amb els components dels altres 10 living labs que seran finançats des de Eco-Ready, un projecte europeu sobre seguretat alimentària.
L’IRTA coordina el projecte CONCAT LL, i compta amb la participació de la consultora Naked Innovations i la FCAC (Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya). En el marc de CONCAT LL, posarem en marxa un living lab per avaluar els efectes del canvi climàtic: un ecosistema d’innovació obert i centrat en l’usuari, amb caràcter territorial, que integra innovació de processos concurrents d’investigació i innovació en el marc de la col·laboració pública i privada.
El principal objectiu d’aquest Living Lab serà accelerar la I+D en la mitigació del canvi climàtic a les regions del sud oest d’Europa. En els dos primers anys de funcionament, es centrarà en cinc dels productes més afectats o vulnerables en relació amb el canvi climàtic i els factors comuns relacionats: olives, pomes, blat i civada, pollastre i peixos d’aqüicultura.
El Living Lab CONCAT LL serà una plataforma de col·laboració sobre sostenibilitat que englobi tot el sector agroalimentari català, amb la finalitat de facilitar l’intercanvi de coneixements i solucions innovadores adaptades a cultius, zones geogràfiques i pràctiques agrícoles específiques. L’aportació de dades des del sector i diverses àrees científiques proporcionaran una informació molt útil sobre les repercussions del canvi climàtic en l’agricultura local, posant les bases per a accions informades basades en dades.
Aquest projecte ha rebut finançament indirectament del programa de recerca i innovació Horizon Europe de la Unió Europea en el marc del projecte ECO-READY (acord de subvenció núm. 101084201).