Estanis Torres defensa la seva tesi enfocada en predir el bitter pit en pomes Golden i en millorar el coneixement de l’eficàcia dels tractaments de Ca per al seu control
El passat divendres 14 de desembre, Estanis Torres va defensar la seva tesi doctoral “Desarrollo de métodos de predicción de la incidencia de bitter pit en plantaciones de manzanas ‘Golden Smoothee’” a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària de Lleida. La tesi ha estat dirigida per Inmaculada Recasens i Simó Alegre.
Aquesta tesi s’ha centrat en desenvolupar un model de predicció del bitter pit per les condicions de la “Vall de l’Ebre” a partir de diferents mètodes innovadors. Fruit de les investigacions dutes a terme, es van proposar dos mètodes novedosos per a avaluar el risc d’aparició de símptomes abans que aquests apareguin al camp. Aquests dos mètodes han estat publicats en prestigioses revistes científiques d’alt impacte i elogiats pel tribunal pel seu enginy i senzillesa. A més, s’ha investigat la possibilitat d’utilitzar noves tecnologies basades en l’espectroscopia VIS/NIR per predir la fisiopatia.
Es considera que aquesta problemàtica ocasiona a l’Estat Espanyol pèrdues anuals per valor de 5 M€ de mitjana, un cost que pot incrementar-se considerablement en anys amb alta incidència on l’afectació pot arribar al 30-40% dels fruits. Malgrat que certes actuacions poden reduir la seva incidència, actualment no existeix cap sistema de control totalment efectiu, pel que bona part dels esforços en investigació referents al bitter pit, en els darrers anys, s’han dirigit a predir la seva afectació. Els resultats obtinguts amb aquesta tesi permetran, per una banda, optimitzar i millorar les mesures destinades al control del bitter pit i, per una altra banda, poder segregar partides en funció del risc, el que es traduirà en una reducció dels costos de conservació i de les reclamacions durant la distribució i comercialització.