En marxa un estudi mundial centrat en la pèrdua del gust i l’olfacte provocada per la COVID-19
· Sis-cents científics, entre els quals hi ha M. Dolors Guàrdia, de l’IRTA, es consorcien per avaluar la importància d’aquest símptoma i esbrinar si pot permetre distingir aquesta malaltia d’altres afeccions respiratòries, com la grip
· El consorci ha llançat un qüestionari adreçat a persones que han patit una malaltia respiratòria en les dues darreres setmanes, i fa una crida perquè el respongui el màxim de gent possible
Quina prevalença té la pèrdua del gust i l’olfacte en la COVID-19? És l’anòsmia més freqüent en afectats per COVID-19 que per altres malalties víriques o respiratòries? Tot i que la pèrdua de l’olfacte després d’una infecció vírica és molt comuna, ho és menys la pèrdua del gust. Per estudiar com, quan i per què es produeix la pèrdua del gust i l’olfacte en la COVID-19, avaluar la importància d’aquest símptoma en relació amb altres, i esbrinar si pot ser un indicador que permeti distingir la malaltia d’altres afeccions, sis-cents investigadors i metges d’arreu del món s’han consorciat en el Global Consortium of Chemosensory Researchers (GCCR). Un dels membres del consorci és M. Dolors Guàrdia, investigadora de l’IRTA i experta en l’anàlisi i caracterització sensorial dels aliments.
«La nostra hipòtesi de partida és que la capacitat olfactiva aportada per les persones afectades per la COVID-19 és menor que la de les persones sanes o afectades per altres malalties víriques o respiratòries», apunta Guàrdia. Per corroborar aquesta hipòtesi, el consorci acaba de llançar un qüestionari per estudiar la relació entre les malalties respiratòries i la pèrdua del gust i l’olfacte. S’adreça a persones que han patit alguna malaltia respiratòria en les dues darreres setmanes. «L’objectiu és que la respongui el màxim nombre de persones possible, i d’arreu del món, per així eliminar els biaixos locals en la recerca», afegeix la investigadora.
El qüestionari està disponible a l’adreça gcchemosensr.org/surveys en diversos idiomes, com el castellà, el neerlandès, el suomi, l’anglès o el coreà. Inclou preguntes sobre l’olfacte, el gust i la capacitat sensorial; sobre els símptomes de COVID-19, o d’altres malalties víriques i respiratòries, i sobre el consum de tabac o l’ús de medicaments, entre d’altres.