Els estudis sobre sequera en fruiters marquen la Jornada Fructícola de l’IRTA a Mollerussa
En previsió d’escenaris amb sequeres cada vegada més freqüents i extremes, el DACC i l’IRTA han analitzat com es comporten diversos cultius fruiters davant la manca d’aigua i han analitzat les millors alternatives de gestió de pomeres, perers i ametllers.
L’eliminació total dels fruits permet la supervivència dels arbres en les situacions més severes, però l’aclarida parcial segons els nivells d’estrès hídric pot assegurar part de la collita.
Aquestes dades s’ofereixen a la XXVIII Jornada Fructícola de Mollerussa, una data de referència per al sector que comptarà amb xerrades, visites de camp i estands comercials.
Des de finals de 2022, el baix nivell de les reserves dels embassaments i la manca de pluja i neu ja avançaven problemes en la campanya de reg de 2023. Per això el Departament d’Acció Climàtica i Agenda Rural (DACC) a través l’IRTA ha estat portant a terme una sèrie d’assajos en condicions reals de sequera per aprendre més sobre el comportament dels cultius fructícoles i treballar en busca de diferents mesures.
“Tenir aquesta informació és molt important de cara a possibles futurs escenaris de sequera, i per això hem encarregat a l’IRTA aquest estudi” afirma Joan Gòdia, director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia. L’objectiu? Aprendre com es pot assegurar la supervivència dels arbres i dels fruits en diferents condicions de manca d’aigua.
Aquests assaigs s’han fet en poma, pera i ametller, en les principals varietats dels tres conreus, amb condicions d’estrès hídric de diversa severitat. S’han sotmès a diferents estratègies, com són l’aclarida de fruits, la reducció de la capçada dels arbres, o l’aplicació de productes bioestimulants, per tal de determinar si es pot assegurar la supervivència dels arbres i si es produeixen afectacions en el volum o la quantitat de la producció.
La metodologia dels estudis ha passat per sotmetre als arbres de la mostra a situacions de sequera més extremes encara de les que ja han sofert la major part de les parcel·les de la plana de Lleida. Així, es van tallar les aportacions d’aigua de reg durant diferents períodes. El més llarg, des del maig, i el més tardà, des d’inicis de juny. Per simular un cas de sequera extrema, en alguns casos, els arbres no han tingut cap aportació d’aigua durant més de 3 mesos, excepte les escasses pluges de juny i juliol. En aquesta darrera situació, hi ha hagut una gran mortalitat dels arbres quan no s’ha implementat cap mesura de gestió en la plantació.
De les mesures que s’han provat en l’experiment, l’eliminació total dels fruits ha estat la més efectiva per assegurar la supervivència dels arbres en els casos més extrems. En canvi, aquelles estratègies basades en realitzar una aclarida o esporga severa però no total, no han funcionat prou, ja que els nivells d’estrès hídric i la capacitat dels arbres de sobreviure no han estat tan clars. I es que la producció de fruits requereix una necessitat d’aigua molt gran per part de l’arbre.
En situacions més favorables, una estratègia que ha resultat interessant ha estat la reducció de la capçada o del volum de l’arbre, prou important segons la disponibilitat d’aigua, idealment de forma mecànica. “És important tenir present en aquest cas que no totes les plantacions estan dissenyades per poder patir esporgues molt rigoroses, com per exemple eliminar més del 30% del volum de l’arbre” aclareix Luis Asin, cap del programa Fructicultura de l’IRTA.
Els bioestimulants, per la seva banda, no aconsegueixen salvar els arbres en els casos de sequera extrema, però amb unes millors condicions si que poden fer que els arbres produeixin fruits més grans.
Jaume Casadesús, cap del programa Ús eficient de l’aigua en agricultura, explica que malgrat tot, les condicions de l’estudi s’han vist afectades per les pluges inesperades de l’estiu: “Afortunadament, tot i la situació de sequera severa que hem patit, la plana de Lleida finalment ha pogut rebre certa quantitat de reg per assegurar la qualitat d’una certa producció de fruita. Gràcies a això, s’ha pogut estudiar i determinar els graus més efectius d’aclarida necessaris en diferents nivells de sequera”, una informació que pot ser molt útil al futur per aconseguir assegurar diferents percentatges de les collites.
Els resultats en detall d’aquests estudis es transferiran al sector productiu durant una sessió monogràfica sobre sequera inclosa en la Jornada Fructícola de Mollerussa d’enguany. Els investigadors i tècnics responsables formen part dels programes IRTA de Fructicultura i Ús eficient de l’aigua en agricultura.
De forma complementària, s’han estat fent per part del DACC i l’IRTA altres accions de recolzament al sector per les condicions climàtiques actuals. A principis d’any, l’IRTA i l’Oficina del Regant van començar una campanya d’informació que ha comptat amb diverses jornades de transferència i la publicació d’un “Butlletí de la Sequera”, accessible des de Ruralcat, amb recomanacions de reg.
La sequera actual (i les que puguin venir en el futur), tot plegat, ens ensenya com és d’important l’anticipació i el coneixement, per tal de fer una feina més acurada i eficient, on cada gota compti. En aquest sentit, des del DACC l’IRTA continuarem donant suport al sector primari permetent una gestió més sostenible dels recursos i una anticipació a les condicions adverses.
Xerrades, demostracions de camp i estands comercials
La Jornada Fructícola de Mollerussa se celebra els dies 18 i 19 d’octubre, el primer dia en català i el segon en castellà. S’espera que reuneixi més de 2.000 professionals i és considerat com el principal esdeveniment fructícola a l’aire lliure del sud d’Europa. “Un any mes aquesta jornada està demostrant que es el principal punt de referència per estar al dia de les novetats en fructicultura, i el nombre creixent d’empreses i de participants així ho demostren” valora Josep Usall i Rodié, director general de l’IRTA.
S’hi oferiran ponències en relació a la producció de nectarines, préssecs, peres i pomes, o temes relacionats amb la protecció vegetal. I ja durant la tarda del 18, el Dr. Joan Girona, expert en ús eficient de l’aigua en agricultura a l’IRTA, obrirà el monogràfic “Què hauríem de fer si la sequera persisteix el 2024?” amb diferents presentacions en relació als resultats d’estrès hídric.
Els dos dies hi haurà una exposició comercial amb 80 estands de les principals empreses del sector. També s’hi oferiran ponències i demostracions de camp a l’aire lliure de novetats en sistemes antipedregada, de control de gelades o de gestió del reg, entre d’altres.
Consulteu totes les activitats i els seus horaris al programa de la Jornada Fructícola de Mollerussa 2023.