Desplegar menú lateral
06/11/2020

El test ràpid d’antígens és eficaç per detectar la presència de SARS-CoV-2 en persones simptomàtiques i asimptomàtiques

Test COVID-19. Font: Pixabay

Un estudi liderat pel doctor Oriol Mitjà revela que els tests Panbio COVID-19 Ag-RDT són particularment efectius en mostres amb càrregues virals molt altes, que són les que estan associades a una alta transmissibilitat.

Investigadors i personal tècnic de l’IRTA-CReSA han realitzat alguns dels estudis a la Unitat d’Alta Biocontenció del centre.

Un estudi de la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses en col·laboració amb l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol i finançat per la iniciativa #YoMeCorono ha demostrat que els tests ràpids d’antígens tenen una alta eficàcia per detectar la presència del virus SARS-CoV-2 en persones simptomàtiques i asimptomàtiques.

L’estudi ha avaluat el funcionament clínic i analític del test ràpid Panbio COVID-19 Ag-RDT de la marca comercial Abbott i ha comparat els resultats amb els tests de referència PCR. Actualment la prova PCR presenta inconvenients evidents com a eina de control epidemiològic, entre els quals destaquen la necessitat d’un laboratori, el seu alt cost econòmic i un temps massa llarg entre la presa de les mostres i el processament dels resultats. 

Durant l’assaig s’han processat un total de 1406 mostres nasofaríngees congelades amb un resultat PCR disponible. Així, el test d’antígen ha identificat la presència de SARS-CoV-2 en 872 mostres de 951 amb resultat PCR positiu, i ha descartat la presència del virus en 450 mostres de 455 mostres amb resultats PCR negatiu. La sensibilitat dels tests ràpids és més alta en les persones simptomàtiques (92’6%) i els seus contactes (94’2%) i més baixa entre els individus asimptomàtics (79’5%). En conjunt, i en comparació amb l’estàndard PCR, el test ràpid d’antígens ha demostrat una sensibilitat del 91’7% i una especificitat del 98’9%.

Pel que fa al temps d’espera per l’obtenció de resultats, que en el cas d’una prova PCR es pot allargar vàries hores, en el cas dels testos ràpids avaluats es redueix als 15 minuts. Segons Oriol Mitjà, “els resultats d’aquest estudi permeten afirmar que els tests ràpids són eines útils per comprovar la presència del virus en la població i per tant es poden fer servir per reduir la transmissió de la COVID-19 en la comunitat, i a més presenten avantatges importants com ara el seu preu més reduït i la facilitat d’ús”.

Als laboratoris de la Unitat d’Alta Biocontenció de l’IRTA-CReSA es van realitzar els estudis de la sensibilitat analítica dels tests ràpids, és a dir, saber quin mínim de virus són capaços de detectar aquests tests ràpids d’antígens.

Aquest assaig clínic està promogut per la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses i l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol i hi ha participat investigadors i investigadores de l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, l’Institut de Salut Global de Barcelona ISGlobal, el Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA) de l’IRTA, la Gerència Territorial Metropolitana Nord de l’Institut Català de la Salut i la Universitat de Vic.

Article de referència (preprint):

Analytical and Clinical Performance of the Panbio COVID-19 Antigen-Detecting Rapid Diagnostic Test. https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.10.30.20223198v1.article-info