Desplegar menú lateral
12/06/2024

El prototip de l’IRTA per al cultiu in vitro de vegetals demostra la seva viabilitat tant per a la producció com per a la recerca

GreenTray® permet manipular les plantes amb menys temps i més agilitat

Alhora, creixen de manera més natural per la seva posició i el seu airejat

Els investigadors del Fruitcentre que l’han desenvolupat han aconseguit reduir-ne deu vegades el cost perquè ja es pot fabricar amb motlles

Els últims anys, investigadors de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) han patentat un sistema de cultiu in vitro de vegetals que millora els que existien fins a l’actualitat. Sota el nom de GreenTray®, aquest nou bioreactor s’està obrint pas per arribar a les empreses i als equips d’investigació. I és que, a través del projecte demostratiu que porta el mateix nom, els tècnics de l’IRTA han redissenyat el primer prototip de GreenTray®, que havien produït amb impressió 3D, i l’han transformat en un nou model amb millores tècniques i que es pot fabricar a través de motlles, cosa que n’abarateix fins a deu vegades el cost. Per a empreses petites i grups de recerca, ja està a punt.

“El nostre sistema ja és emmotllable, perquè l’hem dividit en quatre peces diferents. Ara ens interessa que arribi a les empreses que produeixen plantes i noves varietats amb cultius in vitro a escala comercial. Volem que sigui competitiu”. Ho explica Ramon Dolcet Sanjuan, investigador del Laboratori de Cultiu in Vitro de Plantes de l’IRTA Fruitcentre de Lleida, inventor del GreenTray® i participant en el projecte demostratiu, del qual és responsable Maria Casanovas Castro.

Plantes que creixen sense terra dins d’un recipient

Com la resta de sistemes de cultiu in vitro, GreenTray® és un recipient, o matràs, on plantes senceres o porcions de plantes creixen de manera estèril i es nodreixen amb l’aliment d’un líquid, o medi de cultiu. Però aquest sistema és innovador per diversos motius.

D’una banda, les plantes creixen arrelant-se en una reixeta col·locada sobre una safata de plàstic. La safata està enganxada al tap. Així doncs, en obrir el tap, les plantes surten sobre la safata sense necessitat d’extreure-les amb pinces i sense perill que caiguin. Això estalvia molt de temps de manipulació i mà d’obra. A més, el recipient està col·locat de manera horitzontal, cosa que permet que les plantes, en créixer verticalment, puguin ser observades, tractades o mesurades fàcilment.

D’altra banda, també és novetat que el tap està foradat perquè dos tubs puguin entrar dins del recipient. Un dels tubs hi aporta el medi de cultiu a partir d’una ampolla externa que es cargola i descargola. Això minimitza possibles contaminacions.

Un segon tub fa possible que el recipient tingui una entrada d’aire i se’n redueixi la humitat interior. “Això soluciona una qüestió no resolta dels sistemes convencionals: les plantes arrelen i fotosintetitzen molt millor dins d’un matràs airejat. Amb GreenTray® airegem les plantes al seu gust, cosa que és difícil d’aconseguir en un recipient tancat”, detalla Dolcet.

En resum, “amb el nostre sistema reduïm el temps de manipulació i per tant de cultiu, les plantes creixen molt bé i ara ja és viable econòmicament perquè n’hem reduït moltíssim el cost de producció”, indica l’investigador.

Així mateix, “el fet que tinguem les plantes més accessibles per a treballar-hi fa possible que hi inoculem fàcilment microorganismes per veure si són més o menys resistents a malalties, o avaluem la tolerància a condicions d’estrès ambiental, com la sequera o dèficits de nutrients”, remarca. De fet, GreenTray® és un sistema que pot facilitar els projectes de recerca en aquesta línia, tal com revelen els investigadors de l’IRTA en un article científic publicat aquest any a la revista Applied Sciences.

Fer créixer esqueixos i llavors i obtenir línies pures

En l’àmbit comercial, fa dècades que els productors recorren al cultiu in vitro. Ho fan amb dos objectius principals.

El primer és propagar vegetals que es reprodueixen per esqueix. És el cas de la majoria de plantes ornamentals. “Algunes es reprodueixen fàcilment als hivernacles o fins i tot a casa, però no és el cas de la majoria. Fer-ho dins d’un recipient que està esterilitzat de microorganismes, i en un medi amb una adequada composició de nutrients i hormones, permet que a partir d’un esqueix en surtin molts. De fet, se’n fan milions cada any”, detalla Dolcet.

També, moltes varietats de fruiters es poden empeltar sobre el tronc d’un portaempelt justament perquè abans aquest portaempelt s’ha fet créixer in vitro.

A més, alguns fruiters són híbrids que només poden germinar adequadament in vitro: “Per exemple, davant la sequera i la manca de nutrients al sòl, s’han fet híbrids entre ametllers i presseguers, dues plantes amb origen comú. A sobre d’aquests híbrids, que resisteixen millor la manca d’aigua i tenen més capacitat d’absorbir nutrients com el ferro, poc disponible a les nostres terres, hi podem empeltar ametllers, presseguers o fins i tot pruneres,”, il·lustra l’investigador.

Així mateix, cultivar in vitro permet agafar parts de plantes afectades per infeccions i sanejar-les, de manera que es poden enviar fora de Catalunya, o bé importar-ne amb la garantia que estaran lliures de malalties.

D’altra banda, el segon objectiu del cultiu in vitro és obtenir línies pures, és a dir, que sembrant les seves llavors donaran origen a plantes molt similars o iguals entre elles. ”Per exemple, tenim una planta de pebrot. Fem que es fecundi a si mateixa, sembrem les llavors, escollim la planta que més ens agrada, en recollim les llavors, i les tornem a sembrar i triem la que més ens agrada. I així successivament unes nou o deu vegades, fins que la llavor resultant doni lloc a plantes molt similars entre elles. Aquest procés pot durar entre cinc i deu anys i, en canvi, in vitro es redueix a un any i mig perquè podem obtenir embrions a partir de pol·len o òvuls no fecundats, que donen lloc a línies pures, i fer-ho sense contaminacions ni encreuaments. Per això és un procediment habitual a les empreses de llavors”, detalla Dolcet.

Vist l’abast del cultiu in vitro de vegetals, els investigadors de l’IRTA esperen ampliar les col·laboracions amb empreses i centres de recerca perquè GreenTray® contribueixi a potenciar la qualitat i la competitivitat de la seva feina.

Per a més informació sobre el projecte, consulteu aquest enllaç de RuralCat.

Activitat finançada a través de l’Operació 01.02.01 de Transferència Tecnològica del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2022.