El programa de Millora de l’Ametller protagonitza la 4a Jornada de Transferència a Mas Bové
L’investigador Ignasi Batlle ha repassat la història i activitat del programa
Aquest dijous s’ha celebrat la 4ª Jornada de Transferència a Mas Bové, una trobada en què l’investigador del programa de Fructicultura, Ignasi Batlle, ha donat a conèixer l’activitat duta a terme en el Programa de Millora de l’Ametller en els últims 50 anys, des del 1974 fins l’actualitat.
Batlle ha presentat una la història de com es va iniciar. Sent el centre Mas Bové, de la Diputació de Tarragona, els enginyers Vidal i Barraquer, i Joaquim Vilà, van viatjar per diferents llocs recollint una bona col·lecció de material vegetal d’ametllers. Després van arribar Paco Vargas, Cap del Departament d’Arboricultura Mediterrània, i en Miguel Romero, que van començar a treballar en la millora genètica de l’ametller. I quan el centre va a passar a ser IRTA, es va utilitzar tot el material recollit com a base del futur Programa de Millora de l’Ametller, per arribar a obtenir noves varietats, més resistents, més gustoses, més grans, més productives, etc.
Després, ha presentat l’activitat pròpia de recerca, el creuaments, les plantacions, les floracions, la recollida de dades, els marcadors moleculars, etc. Es tarda uns 17 anys en obtenir una varietat nova, des que es comença a fer els creuaments.
També, ha presentat les diferents varietats obtingudes a IRTA, com: Marinada, Vairo i Divina. I un peu també obtingut per a l’ametller i el presseguer, com: la Intensia.
S’ha acabat la Jornada amb un recull de preguntes per part dels assistents, i un tast d’algunes de les varietats d’ametlla. Un cop Ignasi Batlle es jubili , aquesta activitat no s’acabarà, sinó que la continuarà l’investigador Alejandro Calle.