Desplegar menú lateral
05/09/2017

El grup operatiu Saluscastanea busca enfortir el castanyer com a espècie productiva

Saluscastanea és un grup operatiu nacional format per empreses i centres de recerca de tot Espanya

L’IRTA aplicarà les tècniques desenvolupades als castanyers del Montseny

El Ministeri d’Agricultura, Pesca, Alimentació i Media Ambient (MAPAMA) va fer públic a principis d’agost la resolució de la convocatòria d’ajuts a Grups Operatius Nacionals. De les 311 sol·licituds presentades se n’han aprovat 45, entre les quals hi ha Sulscastanea. L’objectiu de la proposta s’encamina a preservar i recuperar l’hàbitat del castanyer per mitjà de l’aplicació de tècniques innovadores per al control de plagues i malalties, utilitzant la gestió com a eina de conservació. Amb aquesta iniciativa es pren en consideració l’activitat econòmica desenvolupada al voltant del castanyer com a un veritable agent generador de recursos en el medi rural on trobem aquesta espècie.

En el grup operatiu Saluscastanea ha reunit set entitats en representació de diverses zones d’Espanya on està present el castanyer: l’empresa Alibos Galicia; la Confederación de Organizaciones de Selvicultores de España (COSE); la Asociación de Productores y Exportadores de Productos Agrosilvestres de Galicia (PROAGROSILGA); el Centro de Servicios y Promoción Forestal y de su Industria de Castilla y León (Cesefor); la societat cooperativa andalusa ‘Castañas Valle del Genal’; l’Agrupación de Cooperativas del Valle del Jerte i la Asociación de productores de castaña de Villuercas (Càceres). A aquests representants del sector productor se’ls ha unit la Universitat de Lleida; TRAGSA; l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentaries de Catalunya (IRTA); el Servicio Regional de Investigación y Desarrollo Agroalimentario (SERIDA) del Principado de Asturias i l’Asociación Berciana de Agricultores (ABA).

A Catalunya, l’IRTA treballarà amb els castanyers del Montseny, on farà una selecció dels castanyers més adequats per a la producció de fruit i de fusta.

Enfortiment de la sanitat i adaptació al canvi climàtic

El principal problema que tractarà el grup operatiu és la regressió del castanyer provocada per la manca de control en l’expansió de malalties com la tinta o el xancre. Aquestes amenaces, a més, s’estan agreujant per noves agressions biòtiques, com la vespeta, o abiòtiques, com la sequera, i afavorides per l’actual estructura productiva.

El projecte té en consideració l’hàbitat actual, però també la seva potencial evolució segons les previsions climàtiques dels propers anys, de manera que les solucions proposades permetin la persistencia dels boscos de castanyer en el futur.

Saluscastanea vol incidir en el castanyer com a espècie forestal productora de fruits, una activitat estratègica per la vida rural de les zones on creix i es cultiva. Per aquest motiu es tractarà la conservació del seu hàbitat per mitjà de la gestió com a eina activa, apropant als productors la innovació per a millorar la competitivitat de les petites i mitjanes empreses. El grup operatiu Saluscastanea compta amb representants de tots els integrants de la cadena de valor del castanyer, amb l’objectiu que tant agricultors/silvicultors, com comercialitzadors, industrials i consumidors, se sentin implicats i beneficiats.

Els grups operatius: treball en equip per a trobar solucions reals

Els Grups Operatius són figures clau en el desenvolupament de l’Associació Europea per a la Innovació (EIP-Agri, per les seves sigles en anglès) en materia d’agricultura productiva i sostenible. Són agrupacions d’actors de diversos perfils que s’associen per a aconseguir una innovació per a resoldre un problema amb un enfocament conjunt i multisectorial.