Desplegar menú lateral
28/10/2019

Creat un snack de fruita dolça saludable, de llarga duració i mínimament processat, dins del projecte FRESNACK

En aquest vídeo podràs conèixer el GO FRESNACK en poc més de 3 minuts

· L’objectiu és oferir al sector fructícola català alternatives per diversificar els productes a base de fruita mitjançant la innovació i processos més eficients i sostenibles.

· L’IRTA ha coordinat aquest grup operatiu, liderat per FRIT RAVICH i amb la participació de les empreses ACTEL, Giropoma Costa Brava i Girona Fruits

El consum de fruita dolça té unes particularitats sovint contradictòries. D’una banda, el consumidor europeu valora més la fruita que no ha estat processada, o que ho ha estat mínimament. De l’altra, aspectes com la necessitat de preparar-la abans de consumir-la, de rentar-la o pelar-la i treure’n les llavors, li resten atractiu. A tot això cal afegir-hi que una part de la producció de fruita dolça (un 10-15% en poma a Catalunya) no té sortida a l’hora de vendre’s en fresc pel seu aspecte o mida, i acaba anant a la indústria, amb productes sovint poc valoritzats (com els sucs).

Per superar aquestes barreres, el Grup Operatiu (GO) FRESNACK ha desenvolupat un snack saludable de fruita dolça (poma, pera i préssec), tallada a làmines i assecada, d’una elevada qualitat sensorial (un bon gust, aroma i textura cruixent). Un producte bo, saludable i amb un processat mínim, i còmode de consumir, ja que presenta una vida útil d’entre 7 i 10 mesos en refrigeració.

«Es tracta d’una forma d’oferir al sector fructícola català alternatives per diversificar els productes a base de fruita mitjançant la innovació i processos més eficients i sostenibles.» destaca Maria Dolors Guàrdia, investigadora del programa de Tecnologia Alimentària de l’IRTA i responsable científica del projecte.

Un processament mínim amb grans resultats

El grup operatiu ha desenvolupat aquest producte mitjançant l’aplicació d’un procés tecnològic de conservació que combina l’assecat amb aire calent i l’aplicació de la tecnologia de microones. Es tracta d’un procés eficient des d’un punt de vista energètic i econòmic, i proporciona un producte de més bon gust i de més qualitat nutricional que els snacks de fruita fregits.

L’assecat és un dels mètodes més antics de conservació d’aliments. Consisteix a extreure aigua i sòlids de l’aliment fins a un nivell en el qual la contaminació microbiana es pot evitar. En el cas de les fruites i verdures, si el contingut d’humitat es redueix fins un punt concret els paràmetres de qualitat es mantenen.

El GO FRESNACK ha estat liderat per FRIT RAVICH i ha reunit com a sòcies les empreses ACTEL, GIROPOMA COSTA BRAVA i GIRONA FRUITS. L’IRTA ha participat com a coordinador del grup operatiu i soci tecnològic. Es tracta d’un projecte finançat a través de l’Operació 16.01.01 (Cooperació per a la innovació) a través del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2020.