El Consell Català de l’Alimentació reprèn l’activitat amb la participació de l’IRTA
El 7 d’octubre, en un acte presidit per la consellera del Departament d’Agricultura i presidenta de l’IRTA, Teresa Jordà, es va presentar el Consell Català de l’Alimentació. Un Consell que la consellera va definir com “una eina de país que ha d’ésser el Parlament de l’Alimentació, un lloc de debat on es tractin els temes de l’alimentació tenint en compte tots els punts de vista, amb una visió de 360 graus”.
El Consell Català de l’Alimentació proposarà actuacions amb els objectius següents:
- Continuar fomentant la qualitat i la seguretat dels aliments.
- Promocionar els productes alimentaris catalans, inclosos els d’una qualitat diferenciada, els de proximitat i els produïts ecològicament.
- Afavorir l’equilibri, la transparència i les sinergies positives en tota la cadena alimentària.
- Fomentar la sostenibilitat, la responsabilitat social i la lluita contra el malbaratament d’aliments.
- Promoure la dieta mediterrània i fomentar en la ciutadania hàbits alimentaris saludables.
Per desenvolupar totes aquestes actuacions, aquest òrgan col·legiat s’estructurarà en quatre comissions: Comissió de la Cadena Agroalimentària, Comissió de Competitivitat i Internacionalització Alimentàries, Comissió de Gastronomia i Territori, i Comissió de Malbaratament i Sostenibilitat. L’IRTA forma part de dues d’aquestes comissions: la Comissió de Competitivitat i Internacionalització Alimentàries i la Comissió de Malbaratament i Sostenibilitat.
Amb aquesta presentació (i la reunió del passat 3 d’octubre) es dona el tret de sortida a l’elaboració del Pla Estratègic de l’Alimentació a Catalunya 2020-2025, que ha de servir de full de ruta per poder arribar fins al Pacte Nacional de l’Alimentació.
Una eina per a l’alimentació del futur
El Consell Català de l’Alimentació, de què l’IRTA forma part, és un òrgan adscrit al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), que es va constituir el 2017 per ser el fòrum d’anàlisi, debat i proposta sobre les qüestions relacionades amb les polítiques agroalimentàries: els reptes socials, ambientals, empresarials i tecnològics. Després de patir l’aturada que va suposar l’aplicació de l’article 155 al Govern català, ara reprèn l’activitat.
El Consell Català de l’Alimentació ha d’assentar les bases d’una nova política alimentària de país basada en la producció local d’aliments i en la gestió sostenible del medi, a més de fomentar el dinamisme, el relleu generacional, la cohesió socioeconòmica de totes les comarques i reforçar la sobirania alimentària.