Dues doctorandes i una investigadora de l’IRTA guardonades en una nova edició dels premis INNOVACC
Elvira Tenorio i Berta Torrents, tècnica i doctoranda del programa Funcionalitat i seguretat alimentàries, respectivament, i M. Dolors Guàrdia, investigadora del programa de Qualitat i tecnologia alimentàries, van tenir un paper rellevant en la darrera edició dels premis INNOVACC a la innovació tecnològica en l’àmbit carni, que es van lliurar el 21 de desembre. Tenorio va guanyar el primer premi i Torrents l’accèssit en la categoria Premi Universitat, mentre que Guàrdia va obtenir l’accèssit en la categoria Promoció de la Cultura de la Carn.
El treball de Tenorio, titulat «Producció i purificació de la ferroquelatasa porcina», es va elaborar en el marc d’un projecte de recerca INIA conjunt entre l’IRTA i la Universitat de Girona amb l’objectiu general de valoritzar els fetges de porcí. El fetge de porc presenta una activitat elevada d’un enzim, la ferroquelatasa, que en determinades condicions és capaç de transformar la mioglobina, una proteïna present en músculs, en un pigment vermell estable, la protoporfirina de Zinc. Incorporar aquest pigment en productes carnis curats pot ser una alternativa als agents nitrificants, per la qual cosa el treball de Tenorio contribueix a l’estudi de la viabilitat tecnològica d’obtenir la ferroquelatasa per desenvolupar productes carnis amb un etiquetatge més net i lliures de nitrits.
Per la seva part, Torrents va presentar el projecte «Caracterització d’ingredients de productes carnis sense nitrificants», realitzat juntament amb la Universitat de Lleida. L’objectiu és caracteritzar un ingredient proteic obtingut a partir de fetges de porc, ric en el pigment zinc-protoporfirina (ZnPP), i que podria aplicar-se en el desenvolupament de diferents productes carnis com a alternativa als agents nitrificants. Tant el treball de Tenorio com el de Torrents han estat dirigits per l’investigador de l’IRTA Ricard Bou.
En la categoria Promoció de la Cultura de la Carn, M. Dolors Guàrdia va presentar el projecte «Maridatge d’olis i derivats carnis: El cas del pernil curat i l’oli d’oliva verge extra». L’objectiu és avaluar l’impacte de l’oli d’oliva verge extra en les propietats sensorials del pernil curat quan es mariden, amb la intenció d’identificar els aliments amb valor i tradició, l’excel·lent combinació d’aquests amb el pernil curat i l’obertura d’oportunitats de futur per al sector d’aquest tipus de pernil.
Els Premis INNOVACC a la innovació tecnològica en l’àmbit carni tenen com a objectiu incentivar projectes d’innovació tecnològica dins l’àmbit educatiu català enfocat al sector carni i promoure la cultura de la carn. El jurat està format per un grup d’experts del sector carni català escollits per la Comissió permanent d’INNOVAC.