Desplegar menú lateral
21/10/2021

Dotze nous individus de nacra identificats al delta de l’Ebre

Voluntaris durant la jornada. Font: IRTA (CC BY-NC 4.0)

S’han geolocalitzat a la zona del Trabucador gràcies a una sortida de voluntariat organitzada en el marc d’un projecte de la Fundación Biodiversidad

Aquesta espècie de bivalve del Mediterrani està amenaçada per un paràsit mortal i es troba en perill crític d’extinció

El passat 8 d’octubre, investigadors de l’IRTA del centre de Sant Carles de la Ràpita van organitzar una sortida de voluntariat amb l’Institut d’Estudis Professionals Aqüícoles i Ambientals de Catalunya (IEPAAC). La sortida es va organitzar dins del projecte de la Fundación Biodiversidad, que té l’objectiu de saber en quin estat es troben les poblacions de nacres actuals. Aquesta espècie marina es troba en perill crític d’extinció a la Mediterrània occidental, i al delta de l’Ebre en queda una de les últimes reserves genètiques de la península Ibèrica.

A la sortida van assistir-hi 54 persones, entre estudiants, professorat i voluntaris del Parc Natural del Delta de l’Ebre i de la Fundació del Zoo de Barcelona, i personal de Forestal Catalana. Van prospectar 1,67 Ha i van geolocalitzar 12 nous individus de nacres a la zona del Trabucador, caracteritzada per una gran afluència els mesos d’estiu.

Les sortides de voluntariat s’organitzen dues vegades a l’any amb l’arribada del bon temps. En el cas del voluntariat amb l’IEPAAC, es tracta d’una col·laboració de l’IRTA de Sant Carles de la Ràpita. L’institut ofereix tres cicles formatius en Cultius Aqüícoles, en Aqüicultura i en Educació i Control d’Ambient.

El projecte “Recupera Pinna” compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad, del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.