Desplegar menú lateral
12/09/2018

El Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG) s’alia amb dos altres centres d’investigació europeus per a impulsar la investigació d’excel·ència en agrigenòmica

  • El Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG), situat a Bellaterra, estreny la relació amb el Centre John Innes (JIC) del Regne Unit i l’Institut Max Planck de Recerca en Millora Vegetal (MPIPZ) d’Alemanya
  • Un dels objectius de l’acord entre el CRAG, el JIC i el MPIPZ és contribuir a la formació de la nova generació de científics en biologia vegetal, una disciplina clau per a fer front als reptes socials actuals i futurs

 

Aquest estiu, tres centres de recerca europeus, punters en recerca en biologia vegetal i agrigenòmica, han signat un acord que enfortirà la seva relació a nivell científic i institucional, promovent la visió de l’Àrea Europea de Recerca. Així neix una aliança entre el Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG), situat a Bellaterra, el Centre John Innes (JIC) de Norwich (Regne Unit) i l’Institut Max Planck de Recerca en Millora Vegetal (MPIPZ) de Colònia (Alemanya).

La recerca científica és, avui en dia, una activitat col·lectiva i internacional. La majoria de les publicacions científiques les signen autors que investiguen en països distants, i el personal investigador té una elevada mobilitat internacional. En aquest context, les interaccions entre el personal investigador del CRAG, del JIC i del MPIPZ han sovintejat en els últims anys. Ara, les direccions d’aquests centres de recerca de prestigi internacional han volgut reforçar aquesta afinitat amb una aliança que explotarà les seves sinèrgies en recerca i que promourà l’aprenentatge mutu en temes de política científica i qüestions administratives.

Amb la mirada al futur: oportunitats per als investigadors joves

El CRAG, el JIC i el MPIPZ reconeixen la importància dels investigadors que es troben en la fase inicial de la seva carrera per a desenvolupar les xarxes científiques de l’Àrea Europea de Recerca. Per aquest motiu, la nova aliança es centrarà primer en permetre que els estudiants de doctorat i els investigadors post-doctorals treballin conjuntament, comparteixin experiències i es moguin entre els tres centres.

Gràcies a aquest acord, la investigadora post-doctoral del CRAG Inmaculada Ferriol s’ha traslladat a Norwich aquesta setmana per a iniciar una estada de sis mesos al JIC, a on seguirà la seva recerca sobre un virus potencialment devastador pel cogombre al laboratori del Professor George Lomonossoff.

L’acord entre els tres centres també contempla un congrés biennal de joves investigadors del CRAG, el JIC i el MPIPZ per a què comparteixin les seves recerques científiques i creïn xarxa. La primera d’aquestes reunions trilaterals tindrà lloc a Catalunya a la tardor del 2019.

En relació a aquest acord, el director del CRAG, José Luis Riechmann, ha declarat “Estem molt il·lusionats amb aquesta iniciativa que millorarà la formació i les oportunitats de crear xarxa dels joves investigadors en biologia vegetal, i que incrementarà les col·laboracions científiques entre el JIC, el MPIPZ i el CRAG. Donada la importància de la recerca en plantes per a fer front als reptes socials de les properes dècades, Europa ha de seguir estant a l’avantguarda d’aquesta disciplina, i esperem que aquesta iniciativa hi contribuirà significativament”.

El director del JIC, Dale Sanders, explica que “l’èxit del Centre John Innes es deu en gran part al seu personal internacional, a les seves col·laboracions internacionals i a la seva visió internacional. Seguim compromesos a formar part d’una Àrea Europea de Recerca oberta i exitosa. Per aquest motiu estic encantat d’aquesta unió amb dos dels nostres col·legues més forts a Europa

El professor Miltos Tsiantis, director gerent del MPIZP, afegeix “ens complau haver forjat una aliança amb dos Centres de recerca d’excel·lència europeus, el CRAG i el JIC, i esperem amb interès les noves interaccions”. 

—————————————

Sobre el Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG)

El Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG) és un centre que forma part del sistema CERCA de la Generalitat de Catalunya, i que es va establir com a consorci de quatre institucions: el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), l’Institut d’Investigació i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Universitat de Barcelona (UB). La investigació del CRAG s’estén de la investigació bàsica en biologia molecular de plantes i animals de granja, a les aplicacions de tècniques moleculars per la cria d’espècies importants per l’agricultura i la producció d’aliments en estreta col·laboració amb la indústria. El CRAG ha estat reconegut com a “Centre d’Excel·lència Severo Ochoa 2016-2019” pel Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat.

www.cragenomica.es

Sobre el Centre John Innes (JIC)

La missió del Centre John Innes és generar coneixement de plantes i microorganismes a través d’investigacions innovadores, per a formar els científics del futur, per aplicar aquest coneixement de la diversitat de la naturalesa en benefici de l’agricultura, el medi ambient, la salut i el benestar i per a comunicar-lo als responsables polítics i al públic . El John Innes Center està finançat estratègicament pel Biotechnology and Biological Sciences Research Council (BBSRC).

www.jic.ac.uk

Sobre l’Institut Max Planck de Recerca en Millora Vegetal (MPIPZ)

L’Institut Max Planck de Recerca en Millora Vegetal realitza recerca bàsica en biologia molecular de plantes. L’objectiu dels centre establert a Colònia, es innovar els mètodes de millora vegetal convencionals i desenvolupar estratègies de protecció de cultius respectuoses amb el medi ambient.

www.mpipz.mpg.de

Per a més informació i entrevistes:

Zoila Babot

Cap de Comunicació i Divulgació del CRAG

zoila.babot@cragenomica.es

Tel.  +34 935 636 600 ext. 3033 / +34 609 088 368