Desplegar menú lateral
10/09/2020

Com augmentar el segrest de carboni dels sòls agrícoles? Guia de bones pràctiques agràries CARBOCERT

Els sòls agrícoles poden ser uns grans aliats a l’hora de capturar i reduir la presència de carboni a l’aire, un dels responsables del canvi climàtic. Això és possible gràcies a diferents eines i pràctiques agràries, que a més permeten la comptabilització d’aquest segrest de carboni.

Ara, el Grup Operatiu CARBOCERT, participat per l’IRTA, publica de forma gratuïta la «Guia de bones pràctiques agràries CARBOCERT», que presenta recomanacions agronòmiques per a 6 cultius de referència al Mediterrani: blat, olivera, vinya, cítrics, ametller i arròs. Es pot descarregar a través d’aquest enllaç: guiacarbocert.es.

El propòsit d’aquesta Guia és oferir amb senzillesa i claredat una sèrie de maniobres agrícoles que han demostrat científicament la seva eficàcia no només en l’augment de segrest de carboni en els sòls i en les estructures perennes, però també en qüestions de millora de la biodiversitat, de retenció d’aigua, etc. Gràcies a aquesta ajuda, els agricultors podran escollir aquelles maniobres o pràctiques que millor s’adaptin al seu procés productiu, contribuint a la lluita contra el canvi climàtic i a la pèrdua de sòls fèrtils que es deriven de l’aplicació de pràctiques intensives.

Aquesta Guia forma part dels treballs realitzats pel Grup Operatiu CARBOCERT, que té com a objectiu establir metodologies que permetin comptabilitzar l’augment de carboni en sòls agrícoles i en estructures fixes i perdurables, com a conseqüència de l’aplicació de pràctiques agronòmiques sostenibles. L’IRTA en forma part, juntament amb UNE, ASAJA, AENOR, IFAPA i AEAC. Per saber-ne més podeu accedir a la pàgina web del projecte: www.une.org/cooperacion/carbocert.