Desplegar menú lateral
25/06/2018

COINGA i l’IRTA treballen per a donar valor al xerigot del formatge Maó

El xerigot de llet és un coproducte de l’elaboració del formatge que té un alt valor nutritiu i es podria incorporar a nous productes

L’aprofitament dels productes secundaris de formatgeria millora la rendibilitat de la indústria

La cooperativa menorquina COINGA, amb el suport científic de l’IRTA, està portant a terme un projecte de recerca, enfocat a la valorització del xerigot de l’elaboració del formatge. El xerigot és la fracció líquida obtinguda de la coagulació de la llet en el procés de fabricació de formatge. 

L’objectiu del projecte és realitzar una prova de concepte, per validar una nova tecnologia d’assecat (Pulse Combustion Drying), que pot permetre un important estalvi energètic, d’inversió i una millora en la qualitat del xerigot en pols.

COINGA, com a primera productora del formatge de la D.O.P Mahón-Menorca, cerca com valoritzar aquest coproducte de l’elaboració del formatge, ric en un tipus de proteïnes d’alt valor nutritiu (proteïnes sèriques, utilitzades en begudes esportives i en alimentació infantil). El xerigot, actualment es destina a l’alimentació animal. El projecte tracta de valoritzar aquest coproducte d’alt valor nutritiu per destinar-lo a l’alimentació humana. 

El projecte inclou un estudi per determinar si, aplicant aquesta nova tecnologia, pot sortir econòmicament positiu la instal·lació d’una línia de concentració i assecat en pols del xerigot. L’aprofitament per nutrició humana d’aquest coproducte de la formatgeria, és un punt clau en la millora de la cadena de valor i de la rendibilitat de l’elaboració del formatge, i per tant, en la capacitat de la cooperativa de poder millorar el pagament de la llet als seu ramaders.

El projecte té un pressupost de 78.400 €, i una durada de un any, amb finalització a setembre del 2018. La cooperativa COINGA s’ha acollit a la línia d’ajudes per PIME’s de la Direcció General d’Innovació i Recerca (Govern Illes Balears). A la finalització del projecte de recerca, COINGA disposarà de la informació necessària per valorar la implementació d’una línia d’assecat de xerigot.

L’elaboració de formatge constitueix una activitat típica de Menorca, que aprofita les condicions mediambientals de l’illa, per obtenir una llet de vaca especial per elaborar el formatge de Maó. Al mateix temps, la successió dels prats de pastures, necessaris per l’obtenció de la llet, aporten un gran valor paisatgístic i són un element clau en el manteniment de la declaració de reserva de la Biosfera.    

Per aquests motius, COINGA aposta per la innovació com a camí per aconseguir una millor valoració global de la llet de l’illa i, al mateix temps, mantenir l’equilibri entre activitats humanes i patrimoni paisatgístic.