Cinc nous investigadors Ramón y Cajal per a l’IRTA
Carles Vilalta, Karl Kochanowski, Kateri Bertran cursaran la beca a Sanitat animal, Néstor Pérez a Cultius extensius sostenibles i Silvia Torrecillas a Aqüicultura
S’ha fet pública la resolució de les ajudes a la recerca Ramón y Cajal, emmarcades en el Pla Estatal de Recerca Científica i Tècnica i d’Innovació 2021-2023, i cinc són per a investigadors postdoctorals que cursaran l’estada en diversos centres de l’IRTA. D’aquests cinc, quatre ja treballaven a l’IRTA. es tracta de Carles Vilalta, Karl Kochanowski, Kateri Bertran, del programa Sanitat animal, a l’IRTA-CReSA, i Néstor Pérez, del programa Cultius Extensius Sostenibles a l’IRTA Amposta. Silvia Torrecillas, procedent de la Universitat de Las Palmas de Gran Canaria, s’incorporarà pròximament al programa Aqüicultura, a la Ràpita.
Les ajudes Ramón y Cajal consisteixen en ajudes per a la contractació laboral en les quals es finança part del salari dels investigadors amb un finançament addicional per a executar el projecte de recerca. Els beneficiaris del programa superen un procés molt competitiu, que té en compte els seus mèrits curriculars i la seva capacitat per a liderar una línia de recerca, i que es mesura en funció de la seva experiència científica i professional, així com de la seva independència i trajectòria.
Perfil dels investigadors
Karl Kochanowski es va doctorar en Biologia de Sistemes en la ETH de Zuric (Suïssa) i va realitzar la seva recerca postdoctoral a la Universitat de Califòrnia, San Francisco. Es va incorporar al programa Sanitat animal de l’IRTA 2021. La seva recerca se centra en el paper del metabolisme en la presa de decisions cel·lulars. La beca Ramón y Cajal li permetrà estudiar com les interaccions metabòliques entre els membres de la microbiota animal proporcionen protecció contra la invasió de patògens, i com podem dirigir el metabolisme de les cèl·lules de l’hoste per a combatre les infeccions virals.
Kateri Bertran és llicenciada en Veterinària per la Universitat Autònoma de Barcelona i es va doctorar al Centre de Recerca en Sanitat Animal (IRTA-CReSA). La seva recerca se centra en les malalties víriques dels ocells, especialment la grip aviària. Ha treballat en la transmissió de la influença aviària en la interfície humà-animal, en vacunes i en biologia patològica en centres com el Laboratori de Referència de la OIE per a la Influença Aviària i la Malaltia de Newcastle (Pàdua, Itàlia), el Southeast Poultry Research Laboratory USDA (Athens, Geòrgia, EUA) i l’Escola Nacional de Veterinària de Tolosa (França). Gràcies a la beca Ramón y Cajal, contribuirà a la recerca i avanç de les malalties infeccioses dels ocells de corral dins del grup de Virus Aviaris del Programa de Sanitat Animal de l’IRTA.
Carles Vilalta es va graduar com a Doctor en Medicina Veterinària per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) l’any 2000. Va treballar com a clínic de sanitat porcina per a diferents empreses de producció des de l’any 2000 fins al 2008. De 2008 a 2014, va compaginar els seus estudis de doctorat en Farmacologia a la UAB amb un treball d’inspector de carn per al Departament de Salut del Govern de la Generalitat. Després de la finalització del seu doctorat al 2014, va obtenir una plaça postdoctoral en el departament de Veterinary Population Medicine de la University of Minnesota (UMN) al 2016. La seva funció a la UMN va ser liderar l’epidemiologia de les malalties porcines amb especial atenció a la Síndrome Reproductiva i Respiratòria Porcina. Va ocupar el lloc de postdoc fins a 2020, quan va començar a treballar com a consultor independent. Es va incorporar a l’IRTA al Programa de Sanitat Animal, al 2022. El seu treball es centra en l’epidemiologia de la Síndrome Reproductiva i Respiratòria Porcina (PRRS). L’ajuda Ramón y Cajal li permetrà avançar en el coneixement de l’epidemiologia del PRRS i la seva prevenció.
Néstor Pérez es va doctorar en Ciències Ambientals el 2016 a la Universitat Pablo de Olavide i es va incorporar al programa Cultius extensius sostenibles de l’IRTA el 2021, a través del programa Juan de la Cierva. La seva recerca se centra a avaluar l’impacte del canvi global en el funcionament dels sistemes naturals i agrícoles, així com en identificar i avaluar possibles estratègies d’intensificació ecològica que ajudin a augmentar la sostenibilitat de la producció de cultius. Gràcies a les diferents ajudes que ha aconseguit, en Néstor ha pogut, per exemple, iniciar una nova línia de recerca sobre producció sostenible d’arròs al centre IRTA Amposta.
Silvia Torrecillas s’incorporarà al programa Aqüicultura gràcies al programa Ramón y Cajal. Doctorada per la Universitat de Las Palmas de Gran Canaria (ULPGC) al 2011, i amb premi extraordinari, actualment forma part del grup d’Aqüicultura de la ULPGC, on forma part de l’equip investigador del projecte H2020 AquaIMPACT. Durant la seva carrera, entre d’altres fites, ha desenvolupat i consolidat una línia de recerca en salut de les mucoses en peixos de cultiu, centrar-se en el seu reforç mitjançant l’ús de productes funcionals. A més, Torrecillas ha liderat com a investigadora principal més de 10 convenis de recerca i transferència amb empreses de referència del sector dels additius per a la nutrició animal.