Desplegar menú lateral
03/11/2023

Cap a un territori resilient al Baix Llobregat, Penedès i Anoia

· Professionals i entitats del sector agrari i forestal han participat en una jornada per compartir, debatre i aportar solucions als reptes que el canvi climàtic imposa a les comarques catalanes del Baix Llobregat, el Penedès i l’Anoia.

· Aquest taller forma part del projecte europeu “ResAlliance”, que té com a objectiu contribuir a augmentar el flux de coneixement, habilitats i innovació en resiliència paisatgística, centrant-se en cinc regions mediterrànies: Sardenya, Peloponès, Xipre, Regio Nord i Catalunya.

· Les conclusions del taller serviran per elaborar un document de bones pràctiques, que també inclourà les conclusions extretes de les activitats dutes a terme per la resta de regions mediterrànies.

Davant els creixents efectes del canvi climàtic, els nostres paisatges i entorns són cada vegada més vulnerables. Per aquest motiu, és imprescindible millorar l’adaptació i la resiliència del paisatge i entendre com pot contribuir a la reducció efectiva dels impactes del canvi climàtic, com els incendis forestals i la sequera.

En aquest marc, el 31 d’octubre ha tingut lloc el Taller participatiu “Un territori resilient al Baix Llobregat, Penedès i Anoia”  a la seu del Consell Comarcal del Baix Llobregat, a Sant Just Desvern (Barcelona), amb l’objectiu d’analitzar els models de gestió territorial, la seva resiliència i adaptació als riscos del canvi climàtic, així com la identificació de limitacions i necessitats. El taller és una de les activitats del LandLab català, dins del projecte europeu ResAlliance. La col·lecció de coneixements i experiències del taller s’utilitzarà per compartir bones pràctiques amb els altres LandLabs de la Mediterrània: Sardenya (Itàlia), Peloponès (Grècia), Xipre i Regiao Nord (Portugal) per tenir paisatges més resilients per fer front a pertorbacions com incendis forestals, sequeres, vents recurrents i gelades entre d’altres.

“El taller que hem fet en el marc del LandLab català és un espai de co-creació per compartir, transferir i escalar solucions entre actors que desenvolupen la seva activitat professional en els sectors agrícola i forestal. Dins del projecte, hi ha un comitè d’ambaixadors de cada LandLab on es compartiran els resultats de cada LandLab i es planificaran les accions d’intercanvi previstes per a altres fases del projecte”, comenta David Martín, coordinador dels LandLabs del projecte i ambaixador del LandLab català.

Les cinc regions mediterrànies en què se centra ResAlliance comparteixen amenaces que representen perills típics de la Mediterrània i que es veuen agreujades pel canvi climàtic, especialment els incendis forestals i les sequeres, però cada regió té necessitats socials específiques i reptes agrícoles i forestals que requereixen solucions de mida. Les activitats que es duen a terme als LandLabs, amb diferents formats participatius, com tallers, sortides, esdeveniments, etc., aporten coneixements, habilitats i solucions innovadores que donaran com a resultat un document de bones pràctiques que servirà per implementar accions que contribueixin a la creació de paisatges resilients.

“Aquest taller ha estat un punt de partida per crear xarxa entre els diversos actors del Baix Llobregat, el Penedès i l’Anoia. Des de ResAlliance, portarem les necessitats del territori a la palanca europea perquè es puguin generar polítiques que permetin implementar accions i activitats clau per tenir paisatges resilients al canvi climàtic”, afirma Mariona Borràs, coordinadora dels LandLabs del projecte i ambaixadora del LandLab català.

El taller ha estat organitzat pel Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), l’IRTA i la Fundació Pau Costa (FPC) amb la col·laboració del Consell Comarcal del Baix Llobregat. Hi han participat prop de 60 professionals, col·lectius, entitats i altres entitats del sector agrari i forestal, de les Muntanyes del Baix Llobregat, el Penedès i l’Anoia.