A l’IRTA, som ‘100tífiques’
El passat 11 de febrer, coincidint amb el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència, va tenir lloc la iniciativa “100tífiques“. Un esdeveniment que va consistir en més de 100 xerrades divulgatives simultànies, per part de més de 100 investigadores del món de l’empresa i de centres de recerca i universitats, a 100 escoles de Catalunya, tot mobilitzant més de 10.000 alumnes d’ESO. L’objectiu? Fomentar les vocacions cientificotècniques entre les nenes i nens, i visibilitzar la rellevància de les dones al món científic.
L’acte va ser organitzat per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi) i el Departament d’Educació de la Generalitat amb la col·laboració del Barcelona Institute for Science and Technolgy (BIST).
Per part de l’IRTA hi van participar 4 investigadores d’àrees ben diferents. A continuació detallem les seves experiències:
Charo Torres
Charo Torres, investigadora del Programa de Postcollita a l’IRTA, va fer la seva xerrada a alumnes de 6è de primària i 1r de secundària a l’Escola Magraners, i a alumnes de 1r de secundària a l’institut Maria Rúbies, a Lleida.
Va aprofitar per a reivindicar el paper de les dones en recerca i trencar estereotips, així com per a estimular la vocació científica i explicar com la feina de les investigadores i els investigadors en postcollita milloren la qualitat de les fruites que arriben a les seves mans.
Emma Fàbregas
L’Emma Fàbrega, investigadora del Programa de Benestar Animal, va fer una xerrada a uns 150 alumnes de 1r d’ESO de l’institut Ermessenda de Girona.
Allà va fer participar als alumnes i els va demanar què entenien per ciència, com els semblava que afectava les seves vides i per què els semblava que hi havia menys dones científiques conegudes. També va parlar sobre la feina del seu programa, tot destacant la importància de treballar en equip.
Irma Roig
La Irma Roig, investigadora del Programa de Genòmica i Biotecnologia al CRAG, va fer una xerrada davant de 120 alumnes de 3r d’ESO a l’Institut Frederic Mompou de Sant Vicenç dels Horts.
La xerrada es deia “Ser científic/a, és ser un/a friki? Coneix una biotecnòloga vegetal”. Allà va poder explicar, entre d’altres coses, la importància i la presència de la tecnologia a la fruita que mengem cada dia, i com la ciència ha millorat la seva qualitat des dels fruits i vegetals salvatges originals.
Patricia Prado
La Patricia Prado, investigadora del Programa Aigües Marines i Continentals, va fer un parell de xerrades a l’Institut Blanca d’Anjou (a El Perelló, Baix Ebre), la primera als alumnes de batxillreat i la segona als de 3r i 4t de secundària.
Va parlar sobre la nacra, el mol·lusc bivalve més gran de la Mediterrània i el segon més gran del món, que actualment es troba en perill d’extinció.
Finalment, volem agrair a les investigadores participants al 100tífiques, i a totes les investigadores de l’IRTA, la seva feina diària, doncs fa possible que la ciència i la societat avancin cap al futur.