Desplegar menú lateral
07/11/2019

L’IRTA celebra el primer seminari anual d’estudiants de doctorat

«Fer un doctorat és una experiència vital. No vol dir incorporar-se a un lloc de treball, no esteu treballant, sinó que us esteu formant. El vostre tutor no és el vostre cap, és el vostre guia, i heu de ser capaços de prendre riscos i equivocar-vos.» Amb aquestes paraules s’adreçava el director general, Josep Usall, als estudiants de doctorat que el 5 de novembre van participar en PhD Student Annual Seminar de l’IRTA, que va celebrar-se a l’auditori de l’IRTA de Torre Marimon, a Caldes de Montbui.

Es tracta de la primera edició d’aquests seminaris que tenen la voluntat d’afavorir la interacció entre els doctorands dels diferents programes de l’IRTA, «una interacció que no sempre és fàcil a causa de la dispersió territorial de les seus de l’Institut», va apuntar Jordi Garcia-Mas, director científic i d’Estratègia.

Josep Usall i Jordi Garcia-Mas en l’obertura de l’acte

Els protagonistes, els doctorands

Durant tot el dia, els estudiants de doctorat dels diversos programes de les quatre àrees de recerca de l’IRTA (producció vegetal, producció animal, indústries alimentàries i agrosistemes sostenibles) van oferir 22 presentacions. D’entre totes, al final de l’acte els assistents van votar la millor presentació del seminari. Va ser per Ramon Roca Pinilla, del Programa de Producció de Remugants, amb la ponència The antimicrobial edge: Combining different antimicrobial domains for a more powerful tool.

Per a Roca, estudiant de l’últim any de doctorat, «és un premi a la trajectòria i compensa les frustracions que comporta, de vegades, fer un doctorat». El doctorand també considera que «no acostumem a ser conscients que l’IRTA tracta temes tan diferents, des de peres fins a virus animals, i aquesta trobada em sembla molt interessant perquè podem veure què fan altres persones que estan en una situació semblant a la teva».

Ramón Roca Pinilla, guanyador a la millor presentació del primer IRTA PhD Student Annual Seminar

La veu de l’experiència

Al final de la jornada els assistents van gaudir de les ponències de dos convidats molt destacats: Rolf Tarrach, rector emèrit de la Universitat de Luxemburg, i Pere Puigdomènech, professor emèrit del CSIC al CRAG. Podeu veure les seves intervencions tot seguit.

Rolf Tarrach va oferir la conferència Young researchers in Europe, en què donar una sèrie de consells als doctorands, d’entre els quals va destacar que «la qualitat sempre ha d’estar per sobre de tot».

De l’altra banda, Pere Puigdomènech va abordar els límits acadèmics, normatius i de la pròpia activitat científica (bones pràctiques) en la conferència Why should we care about Ethics and Good Practices.

El PhD Student Annual Seminar té la voluntat de convertir-se en un esdeveniment anual i itinerant, que anirà movent la seva localització als diferents centres de recerca que formen la xarxa de l’IRTA.