Desplegar menú lateral
12/03/2018

L’investigador Chema Gil participa a un reportatge de Betevé sobre el malbaratament alimentari

Segons la FAO, un terç dels productes per consum humà s’acaben destinant a altres finalitats. El 22% del consum d’aigua s’empra en usos que no estan relacionats amb la producció alimentària. A Barcelona, l’Agència Catalana de Residus i la UAB van calcular que es malbaraten al voltant de 34 kg d’aliments per persona a l’any.  CREDA-UPC-IRTA va realitzar un estudi posteriorment en què va preguntar la gent si malbaratava 34 kg de menjar a l’any. La majoria va respondre que no. En ser preguntats si llençaven 90 grams al dia, que equivalen a 34 kg l’any, van contestar que sí. Tal com ha explicat el director del CREDA-UPC-IRTA, Chema Gil, en una entrevista a Betevé, les xifres del malbaratament d’aliments són molt diverses i difícils de quantificar. Cada intent de mesurar la quantitat modifica el comportament del consumidor. “Si dius a algú que a partir d’ara vigilaràs el que llença a les escombraries, es comportarà de manera diferent a com ho feia habitualment”, ha argumentat Gil.

El CREDA està immers en projectes que pretenen prendre el pols a la societat per veure si està disposada a acceptar determinats canvis. Preparen un estudi en què esperen col·laborar amb l’Ajuntament de Barcelona per veure fins a quin punt els pares estarien disposats que en els menjadors escolars s’aprofitin aliments malbaratats, que són “perfectament sans”, segons Gil. Un altre projecte consisteix a esterilitzar el menjar malbaratat per hotels i restaurants per alimentar els animals per produir carn. Aquesta pràctica està prohibida a Europa, però al Japó s’ha dut a terme amb èxit. “Només volem comprovar la predisposició del consumidor a acceptar aquestes propostes”, ha aclarit Gil.

Podeu consultar l’entrevista a partir del minut 9:10 i 19:47.