Desplegar menú lateral
26/11/2018

25 anys dels premis Porc d’Or: la gala i tots els premiats

 

  • La granja Peculo-Agropecuaria del Isábena, de l’empresa Mazana Piensos Compuestos, situada a Osca, s’ha endut el Porc d’Or amb Diamant 2018.

  • El premi especial del MAPA a “Sanitat, Benestar Animal i Medi Ambient” ha anat a parar a la de Granja Sueiro, de NUDESA, a Pontevedra.

 

Prop d’un miler de professionals del sector porcí, entre productors, tècnics i veterinaris, així com representants de l’administració i de les principals associacions sectorials, van acudir la nit del 23 de novembre a Lleida a la celebració dels premis Porc d’Or, que des de fa 25 anys organitzem des de l’IRTA.

La gala va comptar amb la presència del Dr. Josep Usall, director general de l’IRTA, i autoritats com la Hble. Teresa Jordà (Consellera del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya), Félix Larrosa (alcalde de Lleida), Fernando Miranda (Secretari general del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació), Manuel García (president de Interporc) i Félix Hernáez (director general de Zoetis Espanya i sènior vicepresident de Zoetis Europa del Sud).

Un total de 49 guardons van ser lliurats a 43 explotacions de porcí de set comunitats autònomes i quinze províncies, com a reconeixement a la seva tasca i esforç diari. De caràcter anual i àmbit estatal, aquests guardons, que representen l’excel·lència en la producció porcina, s’atorguen a les explotacions adherides al BDporc (Banc de Dades de Referència del Porcí Espanyol).

Els premis Porc d’Or estan coorganitzats per l’empresa de salut animal Zoetis, que ha acompanyat l’IRTA a la celebració i lliurament dels guardons des dels seus inicis en 1994. Un fet que s’ha ressaltat al llarg de la gala amb el lliurament d’una placa commemorativa per part de l’IRTA a Zoetis, en reconeixement al seu suport incondicional durant aquests 25 anys. A més, els premis també compten amb la Interprofessional del Porcí de Capa Blanca (Interporc) com a coorganitzador, i aquesta edició ha tingut a més el suport a nivell local de La Paeria i Mercolleida.

 

Els guanyadors de la nit

El Porc d’Or amb Diamant, lliurat a l’explotació considerada com la millor en termes generals, va anar a parar a Osca, en concret a la granja Peculo-Agropecuària del Isábena, de l’empresa Mazana Piensos Compuestos, situada a Capella.

Un altre dels guardons especials d’aquesta nit és el que lliura el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) a l’explotació més valorada per les seves característiques en matèria de “Sanitat, Benestar Animal i Medi Ambient”. Aquest any aquest guardó se l’ha endut una granja de Pontevedra: Granja Sueiro, de NUDESA, a Agolada.

Granja Peculo-Agropecuaria del Isábena

Imatge aèria de la granja Sueiro

D’altra banda, la granja Can Ballau, en Corts (Girona), de l’empresa Can Ballau SCP (Pinsos Sant Antoni), va rebre el guardó a la Màxima Productivitat per arribar a la xifra rècord de 38,97 garrins deslletats per truja i any.

En termes d’innovació es va premiar a Explotacions Pellicer Sorolla S.L. amb el Porc d’Or Zoetis a la Innovació pel seu nou projecte dirigit a reduir les baixes per aixafament en la maternitat porcina mitjançant l’ús d’un sistema d’aire comprimit que dissuadeix els garrins de situar-se sota de la seva mare quan aquesta s’aixeca.

 

Set comunitats i quinze províncies premiades

Els 45 premis restants, estatuetes d’or, plata i bronze atorgades en base als criteris tècnics de Productivitat Numèrica (PN), Taxa de Parts (TP) i Longevitat (LG), es van repartir entre set comunitats autònomes i catorze províncies.

Per primera vegada en la història dels premis, Aragó i Catalunya van empatar en la classificació de comunitats autònomes premiades, amb tretze guardons. En el cas d’Aragó, set van anar a parar a Osca i sis a Saragossa, sent tres estatuetes d’or, quatre de plata i sis de bronze. Dels tretze premis de Catalunya, vuit van ser per a Barcelona, 3 per Girona i dos per a Lleida (set ors, tres plates i tres bronzes).

Castella i Lleó va ser la tercera comunitat més premiada amb sis Porc d’Or que es van repartir Zamora (tres), Segòvia (dos) i Sòria (una plata), en total tres ors, dues plates i un bronze. Molt a prop va estar Navarra amb cinc estatuetes (un or, dues plates i dos bronzes) i Galícia amb quatre (dues plates i dos bronzes), sent dos per la Corunya i dos per Orense. Finalment, Castella-la Manxa va sumar dos guardons (Toledo i Albacete) i La Rioja també va rebre dos Porc d’Or.

Sala d’actes durant el lliurament dels premis

 

Més de 800 explotacions analitzades

Aquesta edició ha acumulat un total de 127 nominacions i 45 premiats per cada categoria i per cada criteri, d’entre prop de 800 explotacions i més de 950.000 reproductores analitzades adherides al BDporc, en base als criteris reguladors i al reglament dels premis Porc d’ ‘Or.

A aquests 45 guardons cal afegir els quatre premis especials: premi Porc d’Or de Diamant; premi Porc d’Or del MAPA a “Sanitat, Benestar Animal i Medi Ambient”; premi a la Màxima Productivitat Numèrica; i el incorporat el passat any , el Porc d’Or Zoetis a la Innovació, que pretén reconèixer i potenciar la innovació en les granges de porcí espanyoles.

D’aquesta manera, els premis Porc d’Or es concedeixen a les granges que remeten periòdicament les seves dades al BDporc, atenent als criteris de Longevitat (anteriorment Nombre de garrins deslletats per truja de Baixa), Taxa de Parts (TP) i productivitat Numèrica (PN). I les granges aspirants pertanyen a diferents categories, establertes en funció del nombre de truges en l’explotació (1a fins a 200 truges, 2a de 201 a 500 truges, 3a de 501 a 1.000 truges, 4a de 1.001 a 2.000 truges i 5a més de 2.001 truges).

El jurat encarregat de determinar què explotacions estan nominades als premis i quins són guardonades està compost per personalitats de reconegut prestigi en la indústria porcina, la investigació ramadera i l’administració.

Membres del jurat durant una de les reunions a l’IRTA Fruitcentre

 

25 anys dels premis Porc d’Or

Aquesta edició ha estat especialment significativa, ja que es compleixen 25 anys des que vam celebrar la primera edició dels premis Porc d’Or a l’excel·lència en la producció porcina. Des de llavors, centenars d’empreses i explotacions de porcí han estat reconegudes amb el lliurament d’aquests guardons per la seva professionalitat, esforç i extraordinària tasca.