Desplegar menú lateral
Jornada de camp

Jornada Forestal Sant Francesc 2018: La plantació de pi pinyer empeltat per a la producció de pinya

Data: 04-10-2018 Ubicació: Garrigàs Preu: Gratuït

El pi pinyer és un arbre típicament mediterrani que va ser plantat a Catalunya principalment per a la producció de pinya i la fixació de terrenys en les zones arenoses. Actualment ocupa unes 30.000 ha del territori català, i creix gairebé sempre sobre terrenys àcids i sorrencs.
Tot i que el pinyó mediterrani és un fruit sec molt valorat econòmicament a nivell internacional, tant pel seu gust com per les seves propietats nutricionals, a Catalunya pràcticament no hi ha plantacions dedicades a aquest fruit forestal.

Encara que la producció de pinya és molt variable en cada arbre, les masses aclarides i amb capçades ben desenvolupades presenten una producció de pinya més elevada que les masses més denses. Per aquest fet, orientant
la gestió forestal a l’objectiu de producció de pinya i realitzant els tractaments silvícoles i culturals adequats, s’aconsegueixen produccions de pinya significativament superiors a les que actualment s’obtenen en els boscos que no estan gestionats.

A més, els darrers anys s’està treballant en la selecció d’arbres molt bon productors de pinya de diferents procedències, amb l’objectiu de propagar-los mitjançant empelt i obtenir una ràpida i abundant producció de pinya. Els empelts de pi pinyer es poden fer sobre patrons de pi pinyer o pi blanc i es pot optar per fer l’empelt sobre una plantació existent o bé, plantar una planta empeltada prèviament en viver.
Aquestes possibilitats obren un ventall d’oportunitats per aquells terrenys forestals caracteritzats per una baixa rendibilitat en producció de fusta, per recuperar el potencial forestal de zones afectades per catàstrofes (incendis, plagues…) i per aforestar camps abandonats.

Al llarg de la jornada es parlarà sobre la potencialitat dels empelts per a la producció de pinya i els possibles entrebancs, i es visitarà la plantació de Can Pagès, a l’Alt Empordà, on el 2010 el propietari va transformar camps de conreu a plantacions de pi pinyer empeltat per a la producció de pinya.

Etiquetes: