Desplegar menú lateral
Jornada tècnica

Eines biològiques per fer front al canvi climàtic i millorar l'expressió del terroir en l'elaboració de vi

Data: 20-03-2020 Ubicació: Vilafranca del Penedés Preu: Gratuïta

L’impacte del canvi climàtic està afectant a l’elaboració del vi en totes les etapes productives del mateix. L’augment de les
temperatures provoca un desfasament en la maduració del raïm, comportant canvis físico-químics en el vi. Els més importants són un increment del grau alcohòlic i una disminució de l’acidesa. L’ús de diferents espècies de llevat durant el procés fermentatiu pot ajudar a pal·liar els efectes que l’escalfament global està provocant en el sector vínic. Paral·lelament, amb la finalitat de millorar la tipicitat del producte, en els darrers anys els cellers han apostat per utilitzar llevats autòctons com a cultius iniciadors en les fermentacions alcohòliques. INCAVI va aïllar als anys 80 una soca de S. cerevisiae P29 que està sent utilitzada per molts elaboradors. S’ha desenvolupat un projecte per millorar la seva aplicabilitat.

En aquesta jornada es presenten els resultats parcials de dues activitats demostratives emmarcades en aquests dos eixos. Es vol posar en coneixement els avenços obtinguts i debatre la seva aplicabilitat amb tècnics i enòlegs dels cellers participants.

Aquesta jornada forma part de les activitats de demostració “Introducció de noves espècies de llevat per a millorar la qualitat dels vins en un escenari de canvi climàtic” i “Millora de l’aplicabilitat de llevats autòctons com a eina per a la tipificació de producte”, operació 01.02.01 del PDR de Catalunya 2014-2020.